Home / De Steeg / Gemeente Rheden wil culturele instellingen samenvoegen

Gemeente Rheden wil culturele instellingen samenvoegen

DE STEEG – Verschillende culturele instellingen in de gemeente Rheden, waaronder K13 en De Alliantie, moeten opgaan in één cultuurbedrijf. Dit staat in de Cultuurnotitie, die wethouder Harriët Tiemens vorige week naar buiten bracht.

¨Dit cultuurbedrijf moet de spin in het web van de Rhedense cultuur zijn¨, zegt Tiemens. Het bedrijf moet het huidige taken van De Alliantie gaan uitvoeren en een coördinerende rol in cultuureducatie, waaronder muziekeducatie, krijgen. Verder moet het voor de exploitatie van podia en voor de ondersteuning van verenigingen zorgen. K13 zal volgens de notitie het pand aan de Kastanjelaan in Velp moeten verlaten. ¨De activiteiten van K13 kunnen alleen overeind blijven als het gebouw losgelaten wordt en de organisatie haar zelfstandigheid opgeeft¨, staat in de cultuurnotitie. Rheden heeft vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren naar zowel K13 als De Alliantie. Hieruit bleek dat K13 niet als zelfstandige organisatie kan doorgaan en dat samenwerking met De Alliantie een goede optie zou zijn om de kwaliteit van het Rhedense kunst- en cultuuraanbod te waarborgen. De gemeente benadrukt dat zij de activiteiten van K13 wil behouden. Volgens Tiemens is de gemeente echter niet in staat om extra subsidie te verstrekken aan K13. Rheden zal de komende jaren sowieso de vinger op de knip moeten houden, omdat haar een forse bezuiniging van het Rijk boven het hoofd hangt. De precieze opzet van het cultuurbedrijf moet in de eerste helft van 2011 verder zijn uitgewerkt.

Rheden legt binnen haar cultuurbeleid de prioriteit bij de amateurkunst. Ondanks de dreigende bezuinigingen wil Rheden niet tornen aan de subsidie voor amateurverenigingen. ¨De amateurkunst is de smeerolie van de samenleving¨, zegt Tiemens. De subsidiëring van de bibliotheek loopt daarentegen wel gevaar, blijkt uit de notitie. Volgens Tiemens moet er kritisch worden gekeken naar de functie van de bibliotheek. ¨Het is de vraag of we moeten doorgaan met drie filialen.¨ De cultuurnotitie is opgesteld nadat de Rhedense gemeenteraad begin 2009 bij de vaststelling van de cultuurnota een meer integrale visie op kunst en cultuur wenste. De komende maanden zal de raad zich over het Rhedense cultuurbeleid buigen.

 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.