Feestelijke jubileumdienst

DIEREN – Enkele honderden mensen kwamen zondag naar de Ontmoetingskerk in Dieren om het 10-jarig jubileum van de Protestantse Gemeente te Dieren te vieren. Tijdens de kerkdienst zongen drie koren en werden er diverse beelden van Christus geprojecteerd om een reis door de tijd te maken op kunstgebied door de eeuwen heen.

Na de kerkdienst werden de tientallen kraampjes van diverse groepen uit de gemeente goed bezocht. Met lekkere hapjes op iedere tafel, werd het een heel gezellige middag. Ook voor de kinderen was er van alles te doen, waaronder het oplaten van ballonnen voor een ballonnenwedstrijd. Voorzitter Koos Pluymert van de Kerkenraad keek in zijn toespraak terug op de afgelopen 10 jaar, maar keek ook vooruit. ,,Op naar de volgende tien jaar”.

Het feestelijke tintje dat aan deze Startzondag werd gegeven, heeft alles te maken met het feest dat 10 jaar geleden werd gevierd. De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Dieren vormden in 2000 met Pinksteren een federatie en werden samen de Protestantse Kerkgemeenschap Dieren. Zes jaar later was al het regelwerk achter de rug en was een echte fusie een feit. Sinds 2006 gaat de gemeente door het leven als de Protestantse Gemeente te Dieren. Dit samengaan van twee gemeenten kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Jarenlang werd er hard gewerkt om als één gemeente verder te kunnen gaan.

Henk Boonen kwam in 1989 als predikant naar de Gereformeerde Kerk in Dieren. ,,Er waren al tientallen jaren goede contacten tussen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Dieren. Dit startte in de jaren ’50. Ook landelijk werd er steeds meer samengewerkt. Dit werkte erg stimulerend om ook in de eigen gemeente meer samen te gaan doen. Vooral vanuit de jeugd kwamen er steeds meer geluiden om meer samen te gaan doen.”
Koos Pluymert werkte al jaren met jongeren in de Hervormde Gemeente. Hij hoorde die geluiden ook. ,,De jeugd zag de verschillen niet tussen de twee gemeenten.” “We zien toch geen hervormde neus bij de ander, of gereformeerde oren?”, hoorde hij vaak zeggen. Daarom werden de jongerendiensten al snel samen gevierd.

Door de grote groei van Dieren werd er in 1967 een derde kerk geopend, naast de Opstandingskerk en de Dorpskerk, om samen te gebruiken: de Ontmoetingskerk. ,,Dit was een grote stap voorwaarts”, vertelt Henk Boonen. ,,Dat twee kerkgemeenschappen samen één kerk bouwden voor gezamenlijk gebruik.” In 2000 werden de twee kerken in Dieren-Zuid verkocht. ,,Sommige mensen vonden dit wel moeilijk”, weet Henk Boonen. “Maar omdat er een Hervormde en een Gereformeerde kerk werden verkocht, werd de pijn gedeeld.” Van het geld dat met de verkoop van de kerken werd opgehaald, kon de Ontmoetingskerk worden verbouwd, waardoor er meer zaalruimten kwamen voor het jeugdwerk, vergaderingen, koorrepetities en allerlei andere activiteiten. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.pkdieren.nl.

Het fijne aan het samengaan is volgens Koos Pluymert dat de kerk weer goed vol zit. “Doordat iedereen nu samenkomt in één kerk, kun je het geloof met veel meer mensen delen. We zijn een veelkleurige gemeente en het is fijn dat iedereen elkaar respecteert en dat mensen echt naar elkaar luisteren om samen hun weg te vinden in het geloof. Dat luisteren merkte ik vorig jaar ook tijdens de bezinningsdag. Tijdens die dag hebben we met de leden van de Kerkenraad nagedacht hoe we de kerk over vijf jaar zagen. Als je daar een hele dag voor neemt, kom je verder dan wanneer je dit als punt op een vergadering zet. Dit was een hele inspirerende dag.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.