Rhedens college kiest voor M-FM in strijd om zendmachtiging

DE STEEG – Als het aan het college van Rheden ligt, krijgt radiozender M-FM half oktober de zendmachtiging in de gemeente Rheden. In een B&W-voorstel verkiest het college M-FM boven RTV Veluwezoom. De komende weken buigt de Rhedense gemeenteraad zich over de keuze. De gemeente moet in september een advies uitbrengen aan het Commissariaat voor de Media, die dit najaar beslist welke zender de zendmachtiging voor de komende vijf jaar krijgt.

De gemeenteraad van Rozendaal sprak vorige week haar voorkeur uit voor RTV Veluwezoom. Zowel M-FM, ondergebracht in de Micro Omroep Stichting, als RTV Veluwezoom willen in de gemeenten Rheden en Rozendaal uitzendingen gaan verzorgen. De zendmachtiging is momenteel nog in handen van M-FM. Eerder dit jaar vertrokken vrijwel alle vrijwilligers bij M-FM na een geschil met het bestuur van de omroep. De oud-vrijwilligers willen nu onder de vlag van RTV Veluwezoom uit Brummen programma´s in de gemeente Rheden maken. Volgens het college lijkt het erop dat M-FM na de leegloop van medewerkers de zaken weer op de rails heeft. ¨Alhoewel nog niet alles weer in de gewenste staat is gebracht.¨ Toch kiest het college voor M-FM in de strijd om de zendmachtiging. De reden: M-FM is volgens Rheden het meest ´lokale initiatief´. ¨Het staat vast dat een lokale media-instelling voor één gemeente adequater kan reageren op actuele gebeurtenissen dan een lokale media-instelling die zich met haar media-aanbod richt op meer dan één gemeente¨, luidt de motivatie van het college. Burgemeester en wethouders doelen hier op het feit dat RTV Veluwezoom ook in de gemeente Brummen actief is. Het college schrijft verder in het voorstel dat zowel M-FM als RTV Veluwezoom aan de eisen van de Mediawet voldoen. Het college heeft hiervoor onder andere gekeken naar het draagvlak van de omroepen en de stevigheid van beide organisaties.

Over het draagvlak van RTV Veluwezoom onder de Rhedense luisteraars kan de gemeente nog geen uitspraak doen, omdat de omroep nog niet actief is geweest in de gemeente Rheden. Het draagvlak van M-FM is volgens het college door het conflict tussen bestuur en ex-vrijwilligers aangetast. Het bestuur van de omroep heeft tegenover de gemeente beweerd dat de tegenwerking door ex-vrijwilligers het op peil brengen van de kwaliteit van de omroep ernstig heeft vertraagd. Het college heeft tevens de stevigheid van beide organisaties onder de loep genomen. Volgens Rheden beschikken beide omroepen naar eigen zeggen momenteel over ruim twintig vrijwilligers.

Waarschuwing

RTV Veluwezoom heeft beloofd het beleidsplan aan te passen zodra de omroep uitzendrechten in de gemeenten Rheden en Rozendaal krijgt. M-FM beschikt daarentegen niet over een beschreven beleidsplan. Volgens het college heeft M-FM een negatief vermogen de afgelopen jaren grotendeels weggewerkt. Hierbij moet wel worden aangemerkt dat de gemeente zich baseert op informatie die door M-FM zelf is verstrekt. Ondanks de keuze voor M-FM krijgt de omroep wel een waarschuwende vinger van het college. ¨Nog een conflict met de nieuwe vrijwilligers zal onherroepelijk leiden tot het advies van de gemeente aan het Commissariaat om de zendmachtiging in te trekken.¨ Daarnaast zal de gemeente het financieel toezicht op de omroep gaan uitvoeren. Voordat dit zover is, moet echter eerst de gemeenteraad nog groen licht geven voor de keuze van het college. Vervolgens is het aan het Commissariaat voor de Media om te bepalen of M-FM of RTV Veluwezoom de komende vijf jaar in de gemeenten Rheden en Rozendaal mag uitzenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.