Natuurmonumenten wil Landgoed Rhederoord herstellen

RHEDEN – Natuurmonumenten wil landgoed Rhederoord opknappen en gaat daarvoor een herstelplan opstellen. Bij het opstellen van dit plan wil de organisatie gebruik maken van ideeën die leven in de omgeving en organiseert daarom een informatiebijeenkomst op woensdag 22 september, van 19.30 uur tot 22.00 uur op Landgoed Rhederoord, Parkweg 19 in De Steeg.

Door de hoogteverschillen in combinatie met de vele bezoekers, slijten paden en is er sprake van erosie en wateroverlast. In de bomenlanen vallen gaten, historische elementen als wild- en grenswallen, zichtassen, grensbomen en kerkenpaden zijn steeds minder zichtbaar. Kortom: tijd voor een opknapbeurt. Het initiatief voor het herstelplan ligt bij Natuurmonumenten. Landgoed Rhederoord is in het verleden opgesplitst. Natuurmonumenten beheert het bos en de parkweide. Het landhuis, tuin en parkbos zijn niet in eigendom en beheer. Met deze eigenaar is afgesproken bij het opstellen van het plan naar het totale landgoed te kijken.

Tijdens de bijeenkomst zal Natuurmonumenten ingaan op de plek van het herstelplan binnen het werk van Natuurmonumenten en het beleid van de gemeenten en de provincie. Vervolgens op de waarden van landgoed Rhederoord en waarom een herstelplan gewenst is, hoe Natuurmonumenten het herstelplan wil opstellen en op welke wijze belangstellenden geïnformeerd zullen worden en op welke wijze er gelegenheid is inbreng te leveren. Maar belangrijkste doel van de bijeenkomst is ideeën en wensen inventariseren. Natuurmonumenten is op zoek naar geïnteresseerden die actief in een klanbordgroep mee willen denken over het herstelplan van Rhederoord. Opgeven kan tijdens de informatiebijeenkomst. Om effectief in een klankbord te kunnen werken, zal deze groep uit maximaal vijftien personen bestaan.

Natuurmonumenten wil in vijf jaar tijd de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord in Nationaal Park Veluwezoom opknappen. Natuurmonumenten kan rekenen op een financiële bijdrage van de provincie omdat Natuurmonumenten en de provincie samenwerken aan behoud en herstel van natuur en landschap voor een vitaal Gelderland. Als eerste is een herstelplan gemaakt voor landgoed Beekhuizen, vervolgens voor landgoed Heuven en nu is Rhederoord aan de beurt. Bij het opstellen van de plannen heeft Natuurmonumenten gebruik gemaakt van ideeën die leven in de omgeving. Natuurmonumenten is enthousiast over de inhoud van het plan en de wijze waarop het plan tot stand is gekomen en hoopt ook voor het herstelplan Rhederoord te kunnen rekenen op veel belangstelling en input vanuit de omgeving.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.