Brummen vecht tegen komst IJssellijn

BRUMMEN – Ook de gemeente Brummen heeft zich met volle kracht in de strijd tegen opwaardering van de IJssellijn gegooid. “Na de minister is nu de Tweede Kamer aan zet en onze toon is inmiddels een stuk scherper”, aldus wethouder Bart Elbers, die er ‘alles aan gaat doen om dit ondoordachte plan te voorkomen’.

Namens de Regio Stedendriehoek en de gemeente Deventer is wethouder Marco Swart vorige week naar Den Haag geweest om deel te nemen aan een rondetafelgesprek over de plannen. Op de tribune hoorden vele inwoners van de gemeente Brummen hem de zaak bepleiten. “Swart heeft niet alleen de overlast beschreven die voor alle plaatsen naast het spoor gelden, zoals geluidsoverlast of spoorbomen die te lang dicht zitten”, vertelt de Brummense wethouder Bart Elbers. “Hij heeft expliciet genoemd dat we in Brummen last gaan krijgen van schade door trillingen. Dat is ook elders aan de orde, maar de andere kernen langs de IJssellijn liggen op zandgrond. Brummen ligt op klei/veenbodem, waardoor de trillingen verder dragen.”

We zijn goed georganiseerd in de regio”, vindt Elbers. “Daardoor worden we in Den Haag ook serieus genomen als gemeenten, regio en ook de belangenorganisatie RONA.” Het steekt hem en zijn collega’s in andere gemeenten dat Den Haag te weinig informatie in de regio heeft gewonnen, alvorens een plan op te stellen. “We merken dat er veel onwetendheid is, onder andere bij Kamerleden. Mensen die ter plaatse komen kijken zijn verbaasd over de situatie en zitten vol met vragen. We hebben echt moeten laten zien dat er dorpen langs het spoor liggen: er is meer tussen Arnhem en Deventer.”
Hoewel de hoorzitting in Den Haag volgens Elbers goed is verlopen, blijft de regio vechten. “Eerst zien en dan geloven. We blijven als college Kamerleden benaderen en informeren. Men moet de situatie zien voor men kan deze kan beoordelen.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.