Home / Doesburg / Smaak van de 19e eeuw op Monumentendag in Doesburg

Smaak van de 19e eeuw op Monumentendag in Doesburg

DOESBURG – Op zaterdag 11 september is in de Hanzestad Doesburg weer veel te beleven. Dit jaar is het landelijk thema van de Open Monumentendag ‘de Smaak van de 19e eeuw’. In de middeleeuwse stad is in de 19e eeuw veel aan het uiterlijk van de stad veranderd. Heel veel oude topgevels, trapgevels, enz. werden vervangen door kroonlijstgevels. Het voorname aanzien van de huizen werd daarmee onderstreept.

In het nieuwe boekje ‘De Smaak van de 19e eeuw’, staat in het binnenkatern een beschrijving van die bouwkundige veranderingen. Dit boekje kan als gids gebruikt worden voor een wandeling door Doesburg in de ‘smaak van de19e eeuw’.

Veel particulieren zijn ook dit jaar weer bereid hun pand open te stellen voor publiek. Verder zijn natuurlijk kerken, musea en openbare gebouwen geopend. Een aantal stadswandelingen zijn georganiseerd (aanmelden bij de VVV)

Activiteiten met als thema ‘de Smaak van de 19e eeuw’.
– Literatuur en muziek uit de 19e eeuw: In een oud herenhuis aan de Ph. Gastelaarsstraat wordt een programma ten gehore gebracht met gedichten uit de 19e eeuw voorgedragen door Jan Ravensteijn. Hij wordt op de piano begeleid door Zwaan Stam. In een ander pand aan de Veerpoorstraat worden fragmenten van de grote Nederlandse schrijver Multatuli voorgelezen.
– In de Martinikerk wordt een orgelconcert gegeven op de drie orgels in die kerk, met uitleg door organist Reinoud Egberts (mede in het kader van de Landelijke Orgeldag).
– Op het carillon van de Martinitoren speelt beiaardier Frans Haagen live 19e-eeuwse muziek, uit de tijd van de grote Romantische componisten, van Operette en het Levenslied.
– Op het Roggepleintje zingen de Doesburgse Smartlappers.
– In het stadsarchief geeft de archivaris rondleidingen en er is een tentoonstelling ingericht over Doesburg in de 19e eeuw.
– Een demonstratie van het oude ambacht boekdrukken op handgeschept papier vindt plaats in een werkplaats aan de Burg. Nahuyssingel.
– De replica van de stoomtram De Silvolde rijdt door Doesburg een stuk van het oude traject. Een gratis kaartje is te verkrijgen in het voormalig tramstation, Koepoortstraat 26. Ook kan daar een film bekeken worden waarop te zien is hoe het treintje vroeger door Doesburg reed.
– Het draaiorgel speelt passende muziek.
– Voor de jeugd vanaf 6 jaar draait de film ‘Black Beauty’ in het Meulenhuus.
– Het Koninklijk Doesborghs Mannenkoor verzorgt het slotconcert.

Op vrijdagmiddag 10 september heeft de Landelijke organisatie voor de Open Monumentendag er een nieuw project opgezet voor de groepen 7 en 8 van de Basisscholen, de ‘Klassendag’. Alle Basisscholen van Doesburg en Angerlo doen hieraan mee. Iedere school heeft een monument ‘geadopteerd’ dat zij nader gaan bestuderen. De kinderen worden door vrijwilligers van de Monumentenvereniging begeleid. Zo leren zij wat een monument is en leren ze dat in hun eigen omgeving beter kennen.

Het Middeleeuwse Stadhuis (Roggestraat 2) is op 11 september het centrale informatiepunt waar het boekje ‘De Smaeck van de 19e eeuw’, het dagprogramma en een lijst van de geopende panden klaar ligt. Ook draaien daar films over Doesburg.
Het boekje en het programma zijn vanaf heden ook bij de VVV te verkrijgen.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.