Loenense Dolle Mina’s delen veertig jaar lief en leed

LOENEN – De Voetbalvereniging Loenermark heeft (meestal) een bijzonder hecht eerste elftal. Ook in 1970. De Loenense club deed het dat jaar bijzonder goed in de competitie. Vooral de vrouwen, die vaak bij de wedstrijden aanwezig waren, konden het goed met elkaar vinden.

Toen bij Rein en Saar van Someren in dat jaar zoon Edo werd geboren was het groot feest. De vrouwelijke aanhang ging op kraamvisite bij Saar. Het werd een geweldig feestje met ‘kraamschudden’ en drankjes. En zo werd meteen besloten vaker samen bij elkaar te komen. Sindsdien hebben de vrouwen eens per maand, beurtelings aan huis, een gezellige praatavond.

Omdat rond 1970 de feministische actiegroep Dolle Mina’s volop in de belangstelling stond, besloten de vrouwen zich Dolle Mina’s te noemen. Saar van Someren kreeg de taak om de centjes bij elkaar te krijgen en regelt wat er te regelen valt.

De vrouwen komen na veertig jaar nog altijd maandelijks bij elkaar. Het wordt zo geregeld dat iedereen er dan is. In 1970 werd begonnen met vijftien vrouwen en dat zijn er nu elf. “Altijd erg gezellig”, vertelt Saar, “we maken er een soort kletsavond van. We houden niet van workshops of sportief bezig zijn. Gewoon een gezellig avondje bij elkaar en lekker kletsen over van alles.
De vrouwen komen uit Loenen, Eerbeek en Apeldoorn en daar gebeurt natuurlijk van alles”. “Maar natuurlijk ook over onze gezinnen”, vult Drikkie Elijzen aan, “we delen niet alleen de leuke dingen, maar ook als er narigheid is dan zijn we er. We hebben al enkele personen moeten missen. En natuurlijk maken we ook ziekte mee. Zo gaat dat in een mensenleven”.

Eens per jaar mogen de mannen ook mee. Ergens wordt een feestje gebouwd. Soms wordt een tent opgezet. Het veertigjarig bestaan werd gevierd met een avondje ‘happen en stappen’ in Zutphen. Eerst met de paardentram een rondje door de stad en daarna een tochtje langs enkele kroegen. Het uitstapje was een groot succes. “Wat hebben we weer een schik gehad”, zegt Hermien Gorsseling, ”het blijft met elkaar een erg leuke groep die de bloemetjes flink buiten kan zetten. Vooral de laatste bijeenkomst die we bij Toos Wentink in Apeldoorn hadden was nog weer ouderwets ‘dol’. Wat hebben we weer gelachen. Ook met de fotograaf die een plaatje van ons wilde maken. Wat was toch gezellig!”.

Toen de groep dertig jaar bestond kregen de vrouwen van de mannen bloemen aangeboden en dat werd nu ook weer verwacht. Maar helaas de ex-voetballers lieten verstek gaan. De valt de vrouwen tegen. “Een keer per jaar mogen ze met ons mee, dat moet hen toch wel wat waard zijn”, zeggen de vrouwen eengezind.

De echtgenoten van de Dolle Mina’s waren in hun gloriedagen (jaren zestig en zeventig) topvoetballers bij Loenermark. Sommigen hebben lang in het eerste van de Loenense voetbalclub gespeeld. “De meesten van onze mannen zijn er nog actief”, weet Saar van Someren, ‘ze helpen achter de bar, met het onderhoud van het terrein of wat anders. Ze blijven als trouwe leden betrokken bij hun club”.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.