Home / Loenen / Kerk en toren geopend

Kerk en toren geopend

LOENEN – Met een druk op de knop stelde burgemeester Fred de Graaf woensdagmiddag de gerestaureerde klokken van de protestantse kerk van Loenen in werking. Zij beierden op dit ongewone tijdstip (kwart over vijf) vrolijk hun klanken over het Loenense landschap. Klanken van dankbaarheid dat het aloude Godshuis weer in volle luister is hersteld. Kerktoren, klokken en de kerk zijn voor een fiks bedrag gerestaureerd en kunnen weer tientallen jaren mee.

Vorig jaar opende burgemeester De Graaf de kerk, maar toen stond de toren nog in de steigers. Nu ook de restauratie van de toren met klokken gereed is, vond de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Loenen dit een goede reden alle instanties en personen die betrokken zijn geweest bij de restauratie uit te nodigen voor een feestje. Op het kerkplein had zich bij een schraal zomerzonnetje een flink aantal personen verzameld, toen kerkrentmeester Bert Nieuwenhuis iedereen welkom heette en daarbij meteen zijn dank uitsprak voor de vele hulp en bijdragen die door vele instanties, fondsen en particulieren zijn gedaan. Bij een inspectie had de Monumentenwacht geconstateerd dat de situatie met de torenspits verontrustend was. Bij een fikse storm dreigde die naar beneden te komen. Nadien had kerkrentmeester Reina Witteveen bij stormachtig weer geen rust meer. Voor haar was het een fijne gedachte toen vorig jaar begonnen werd met de restauratiewerkzaamheden door Hulshof bouwbedrijf.

De toren is eigendom van de gemeente Apeldoorn en de kerk van de kerkelijke gemeente Loenen. Ook de klokken moesten uit de toren, omdat deze ook aan een reparatiebeurt toe waren. Daarvoor moest een galmgat groter gemaakt worden. De aannemer moest lang in het land zoeken om enige oude kloostermoppen te vinden om het gat weer te dichten.

Burgemeester De Graaf had graag gehoor gegeven aan de uitnodiging om kerk en toren te openen. Hij vertelde over de geschiedenis van de kerk, die aanvankelijk was gebouwd als Rooms katholieke kapel. De toren en een deel van de kerk dateren uit 1557. Volgens een oud verhaal is dit gebeurd met stenen die zijn overgebleven bij de bouw van het kasteel ter Horst. De burgemeester waardeerde bijzonder de inzet van velen om de restauratie van kerk en toren rond te krijgen.
Lang was er aan de westelijke kant naast de toren een afdakje(klankbord) waren de koster vroeger (voor de komst van de krant) mededelingen deed van publieke en kerkelijke aard. Ter gelegenheid van de opening is dit buitenspreekgestoelte in ere hersteld. De Graaf nam hierop plaats en las een paar mededelingen voor uit het jaar 1759 van baron Hacfort van kasteel Ter Horst over het sprokkelen van hout en andere zaken. Uit oude archieven was dit toepasselijke stuk nog weer opgediept.
Na zijn toespraak verrichtte De Graaf de openingshandeling, door het indrukken van de rode knop waarop de klokken gingen beieren. Nadien kregen de gasten gelegenheid om de kerk te bezichtigen maar ook om de toren te beklimmen en de klokken te bewonderen. In de kerk werd ook een diaserie vertoond die een goed beeld gaf van de omvangrijke werkzaamheden die hier zijn verricht.
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.