Paardenliefhebber in hart en nieren

HALL – Als er iemand zijn hart en ziel geeft voor paarden en de paardensport, is het de 67-jarige Marius Breukink uit Hall. Vorige week werd hij, vanwege zijn grote inzet en kennis in de paardensport, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau tijdens de Hippiade van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Breukink is een echte allrounder, een kenner en liefhebber van de paardensport. Op zijn negende heeft hij paardrijden geleerd. “Ik heb het geleerd toen ik de paarden naar de wei moest brengen; zonder zadel. Nooit heb ik een pony gehad. Ik wist niet beter, ik ben ermee opgegroeid.” Daarna heeft hij het paardenvirus opgelopen. “Ik heb 35 jaar actief wedstrijden gereden, ik heb les gegeven, ik heb wedstrijden gejureerd en ik zit al vanaf mijn veertiende jaar in het bestuur van Rijvereniging en Ponyclub De IJsselruiters in Brummen. Daarnaast ben ik de langstzittende ledenraadlid van de Koninklijke Nederlandse Sportfederatie (KNHS).”
Nu doet Breukink het iets rustiger aan. In 2007 stapte hij uit het bestuur van De IJsselruiters en in december neemt hij afscheid als ledenraadlid bij de KNHS. “Dat betekent dat ik vanaf dan geen officiële functie meer bekleed. Wel blijf ik jureren op alle niveaus. Ik reis nog steeds het hele land af,” benadrukt Breukink.

Besmet met paarden

Ondanks het feit dat Breukink zelf geen wedstrijden meer rijdt en geen bestuurlijke functies meer bekleedt, leeft de paardensport nog enorm bij hem. Binnen een minuut staat deze Ridder in de Orde van Oranje Nassau in de stallen en is hij bij zijn favoriete beesten. De paardenliefhebber heeft ruim vijf jaar een eigen paardenbedrijf aan huis. Breukink: “Mijn zoon heeft het allemaal overgenomen en runt nu een stalhouderij, opfokkerij, fokkerij en pensionstal. Ik help hem nog wel met loslopende zaken.” Ook zijn zijn kleinkinderen al redelijk besmet met paarden. “Ik en mijn drie broers zijn besmet met paarden. Mijn kinderen zijn dol op paarden en nu ga ik al met mijn kleinkinderen naar concoursen door het hele land. Ik geniet echt van paarden.”

Eén Hippisch Nederland

Marius Breukink heeft door al die jaren heen een uitgesproken mening en een goed beeld van de paardensport ontwikkeld. Jarenlang heeft hij er voor gevochten de paardensport en de –fokkerij onder één vlag te krijgen. “Ik ben een groot voorstander voor één hippisch Nederland; zonder gegevens van de sport kan de fokkerij niet leven,” onderbouwt hij. Drie weken terug kreeg Breukink een telefoontje van een hoogbestuurslid van het KNHS en hij vertelde hem dat dit ideaal gerealiseerd gaat worden.
De paardenliefhebber uit Hall is ontzettend blij met dit besluit. “Ik heb jarenlang gepraat en nu na negentien jaar mag ik dit gelukkig nog meemaken”, zegt hij uitgesproken enthousiast.
Breukink is altijd al voor samenwerken geweest. “In je eentje bereik je veel minder dan samen. In het verenigingsleven is dit iets waar ik me zorgen om maak. Men is tegenwoordig minder verenigingsgezind. Het gaat allemaal om het individu; de saamhorigheid is het probleem. Velen snappen niet dat je alleen minder bereikt dan samen. De sfeer wordt anders in deze andere tijd. Ik vind dat jammer en ik zit me er daarom ook voor in om mensen bij een vereniging te betrekken. Het is ook heel belangrijk om op een humane manier met paarden om te gaan”.

De IJsselruiters

Voor De IJsselruiters zet deze paardenfanaat zich ook nog steeds behoorlijk in. Volgend jaar bestaat de Brummense vereniging 85 jaar en dan worden er ook de Gelderse Kampioenschappen gehouden. Breukink: Er wordt van me verwacht dat ik weer volop meedraai en dat doe ik ook”. Daarnaast zit Breukink in een commissie die zich bezighoudt met de uitbreiding van de manege en hij wordt regelmatig gevraagd voor advies. Een ander belangrijk punt van de Hallse paardenman is de aansluiting van de manege in Brummen naar de Veluwezoom. “Particulieren hier in de omgeving verzetten zich tegen de ruiterpaden. Ik hoop dat daar nog verandering in komt. Nu kunnen wij alleen op een gedoogde manier op de Veluwezoom komen”.
Met al zijn kennis en liefde van paarden kan Marius Breukink genieten van het leven. “Ik geniet, ik geniet van de paarden, mijn kinderen en kleinkinderen. En ik hoop dat ik nog heel veel met ze rond mag trekken”. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.