Home / Loenen / Alles onder stoom

Alles onder stoom

LOENEN – Niet alleen op het grote VSM emplacement in Lieren was het bijzonder druk tijdens het Terug naar Toen stoomfestival, ook op station Loenen was het een drukte van belang.

Alles stond onder stoom, van klein tot groot. Stoomtreinen in alle soorten en maten. Duizenden mensen – naar schatting 20.000 – kwamen daar op af. De omstandigheden waren daarvoor ideaal, heerlijk zonnig. In 1975 begon de VSM met één stoomlocomotief en een paar rijtuigen, op het stilgelegde locaal spoortraject Apeldoorn-Dieren. In 2010 behoort de VSM inmiddels tot de grootste rijdende spoorwegmusea ter wereld, met meer dan 40 historische stoom- en diesellocomotieven en evenzoveel rijtuigen en ruim 100 oude goederenwagons. En dat was zaterdag en zondag vrijwel allemaal te bekijken door het publiek. De inkomsten van al die bezoekers zijn ook welkom en broodnodig, want hoewel alles draait op vrijwilligers, is er heel veel geld nodig om dit erfgoed ook rijdend te houden. Terug naar Toen is dan ook nog eens een promotiedag voor het werk van de VSM. Dat je die belangstelling jong moet opwekken hebben ze goed begrepen. Voor de jongste bezoekers reed een aantal stoomtreinen op schaal, waarmee een ritje gemaakt kon worden – foto Han Uenk

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.