Home / Dieren / Feestelijke dienst in Ontmoetingskerk wegens 10 jaar Protestantse Gemeente

Feestelijke dienst in Ontmoetingskerk wegens 10 jaar Protestantse Gemeente

DIEREN – De Startzondag in de Ontmoetingskerk in Dieren staat dit jaar in het teken van het 10-jarig jubileum van de Protestantse Gemeente te Dieren. Op zondag 12 september maken ze een reis door de tijd in muziek en beeld. Ook is er een kerkenmarkt, waar diverse groepen uit de gemeente zich presenteren. Iedereen is welkom om de dienst en de kerkenmarkt te bezoeken.

Het feestelijke tintje dat aan deze Startzondag wordt gegeven, heeft alles te maken met het feest dat 10 jaar geleden werd gevierd. De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Dieren vormden toen in 2000 met Pinksteren een federatie en werden samen de Protestantse Kerkgemeenschap Dieren.
Zes jaar later was al het regelwerk achter de rug en was een echte fusie een feit. Sinds 2006 gaat de gemeente door het leven als de Protestantse Gemeente te Dieren. Dit samengaan van twee gemeenten kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Jarenlang werd er hard gewerkt om als één gemeente verder te kunnen gaan.

Henk Boonen kwam in 1989 als predikant naar de Gereformeerde Kerk in Dieren. ,,Er waren al tientallen jaren goede contacten tussen de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Dieren. Dit startte in de jaren ’50. Ook landelijk werd er steeds meer samengewerkt. Dit werkte erg stimulerend om ook in de eigen gemeente meer samen te gaan doen. Vooral vanuit de jeugd kwamen er steeds meer geluiden om meer samen te gaan doen.”

Voorzitter van de Kerkenraad, Koos Pluymert, werkte al jaren met jongeren in de Hervormde Gemeente. Hij hoorde die geluiden ook. ,,De jeugd zag de verschillen niet tussen de twee gemeenten.” “We zien toch geen hervormde neus bij de ander, of gereformeerde oren?”, hoorde hij vaak zeggen. Daarom werden de jongerendiensten al snel samen gevierd.
Door de grote groei van Dieren werd er in 1967 een derde kerk geopend, naast de Opstandingskerk en de Dorpskerk, om samen te gebruiken: de Ontmoetingskerk. ,,Dit was een grote stap voorwaarts”, vertelt Henk Boonen. ,,Dat twee kerkgemeenschappen samen één kerk bouwden voor gezamenlijk gebruik.”

In 2000 werden de twee kerken in Dieren-Zuid verkocht. ,,Sommige mensen vonden dit wel moeilijk”, weet Henk Boonen. “Maar omdat er een Hervormde en een Gereformeerde kerk werden verkocht, werd de pijn gedeeld.” Van het geld dat met de verkoop van de kerken werd opgehaald, kon de Ontmoetingskerk worden verbouwd, waardoor er meer zaalruimten kwamen voor het jeugdwerk, vergaderingen, koorrepetities en allerlei andere activiteiten. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.pkdieren.nl.

Het fijne aan het samengaan is volgens Koos Pluymert dat de kerk weer goed vol zit. “Doordat iedereen nu samenkomt in één kerk, kun je het geloof met veel meer mensen delen. We zijn een veelkleurige gemeente en het is fijn dat iedereen elkaar respecteert en dat mensen echt naar elkaar luisteren om samen hun weg te vinden in het geloof. Dat luisteren merkte ik vorig jaar ook tijdens de bezinningsdag. Tijdens die dag hebben we met de leden van de Kerkenraad nagedacht hoe we de kerk over vijf jaar zagen. Als je daar een hele dag voor neemt, kom je verder dan wanneer je dit als punt op een vergadering zet. Dit was een hele inspirerende dag.”

De drie predikanten, Kees Bochanen, Henk Boonen en Frans Ort waren alle drie al voor de federatie in 2000 in Dieren. ,,De samenwerking tussen de drie dominees is uitstekend. Ze vullen elkaar goed aan”, vertelt Koos Pluymert.
De naam Ontmoetingskerk is ook erg toepasselijk volgens Henk Boonen. “Mensen komen echt naar de kerk om elkaar te ontmoeten. Dat merken we bijvoorbeeld aan het koffie drinken na de dienst. Tegenwoordig blijven er vaak wel honderd mensen koffie drinken om na te praten. Maar ook buiten de zondagse diensten ontmoeten veel mensen elkaar in de kerk bij allerlei activiteiten.”
De Bazar die eens in de twee jaren wordt gehouden in de kerk is daarvan een goed voorbeeld, vult ook Ria van Voorst, scriba van de Kerkenraad, aan. ,,Daar doen ruim tweehonderd mensen iedere twee jaar aan mee. Ook mensen van buiten de kerk vinden het leuk om zich daarvoor in te zetten. Dit heeft ook zeker een grote bindende factor binnen de kerk.”
Dat het werk niet is gedaan na het samengaan wil Henk Boonen nog wel benadrukken. ,,De kerk blijft in beweging. We hebben via de Raad van Kerken ook goede contacten met de Rooms-Katholieke kerk en de moslimgemeenschap in Dieren en we hebben contacten met de gemeenten in Wroclaw (Polen) en Berlijn. Door ruimte en respect voor elkaar te tonen, kun je ook weer van elkaar leren.”
Ook de jeugd kijkt graag over de grenzen. Een paar jaar geleden ging een groep jongeren voor een project naar Roemenië. Dit jaar gaan er jongeren naar Marokko om een vrouwenhuis op te knappen. Daarvoor hebben ze verschillende acties gehouden om geld in te zamelen. Henk Boonen: ,,Het is mooi om te zien hoe enthousiast mensen kunnen zijn en hoe iedereen zijn schouders eronder wil zetten.”

Zondag 12 september worden de Kerkenmarkt en kerkdienst met zang, muziek en beelden over Christus door de jaren heen, gehouden.De Kerkenmarkt duurt van: 9.30 tot 10.00 en na 11.15 uur. De kerkdienst duurt van 10.00 tot 11.15 uur

Foto: Van links naar rechts: Kees Bochanen, Koos Pluymert, Frans Ort, Ria van Voorst en Henk Boonen voor de Ontmoetingskerk in Dieren. 
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.