Boul’Animo speelt na 25 jaar op topniveau

DIEREN – Het begon als een klein projectje in het kader van sportstimulering in Dieren. Inmiddels floreert jeu de boulesvereniging Boul’Animo alweer 25 jaar. Dit weekend is het jubileum gevierd.

Henk Schoolderman uit Dieren werkte destijds als medewerker sportstimulering bij de gemeente Rheden. “We hadden een project opgezet, waarbij we nieuwe sporten wilden introduceren”, vertelt hij. “In een werkgroep hadden we wat dingen bedacht, waaronder jeu de boules. Het leek ons wel geschikt, vanwege de laagdrempeligheid en het feit dat je het overal kan spelen. We huurden voor een knaak boules van de Gelderse Sport Federatie en vroegen de regels op, want zelf wist ik er ook helemaal niet van. We begonnen op het grasveld van het toenmalige openluchtzwembad Het Nieuwland.”
De eerste middag kwamen er maar liefst zes mensen, hiervan waren er een stuk of drie zo enthousiast dat ze vaker wilden komen. “Dat vonden we al heel wat”, vertelt Schoolderman. “Maar via, via kwamen er steeds meer mensen bij. De groep groeide snel. We speelden bij het zwembad, waar veel mensen kwamen kijken. Ook via vrienden en familie kwamen er snel meer belangstellenden bij. Zo werkt dat nog steeds. We praten met zijn allen veel over de sport en mensen worden dan toch vaak nieuwsgierig.” Boul’Animo telt inmiddels rond de zestig leden, waarvan veel echtparen, vrienden en zelfs families. Ook Schoolderman zelf speelt fanatiek mee, net als zijn vrouw. “Het spel wordt pas echt leuk als je weet hoe het in elkaar zit. Er komt techniek bij kijken, lichaamshouding en tactisch inzicht, je moet een stap vooruit denken.”

Clubhuis
In 1985 is officieel Boul’Animo opgericht. De naam is afgeleid van natuurlijk de boules, ballen, waarmee wordt gespeeld, de animo waarmee de leden spelen en Dieren, animaux in het Frans. “In die eerste jaren hadden we een kantine in de oranjerie in het Carolinapark, dat we deelden met een kunstenaar. Zijn ruimte was enorm, wij zaten met twintig man in een klein hok. Hartstikke gezellig en een leuke tijd. Regelmatig viel het licht uit en dan moesten we met de ladder via het zolderraam van die kunstenaar zijn huis in om bij de groepenkast te komen.” Na enkele jaren was de club uit zijn jasje gegroeid. Er waren te veel leden, de vier banen voldeden niet meer. Als de banen vol waren, speelden andere boules elders in het park. Schoolderman, nog steeds werkzaam bij de gemeente, hoorde over het vertrek van de groenvoorziening van sportpark Het Nieuwland. De vereniging ging met deze mogelijkheid aan de slag en kon in 1990 haar intrek nemen op een eigen sportpark, met clubhuis en 21 banen. “Een schitterende plek, maar het is nu tijd voor verbetering”, aldus Schoolderman. “We zouden graag een binnenaccommodatie bouwen. Je ziet dat er in de winter te weinig wordt gespeeld. Er is een harde kern van een man of tien, die zelfs bij min 10 nog de kou ingaan, maar een grote groep boules spelen nauwelijks of helemaal niet. Dat komt je ontwikkeling als speler niet ten goede.” De plannen hiervoor liggen al een jaar of vijf bij de gemeente, maar alles hangt op een wijziging van het bestemmingsplan. Wat Schoolderman betreft kan de bouw zo beginnen: “Als de gemeente nu akkoord geeft, staat er volgend jaar een nieuwe sportaccommodatie.”

Hoog niveau
De spelers van Boul’Animo hebben in de loop der jaren een goede reputatie opgebouwd. “Er speelt één team op het hoogste landelijke niveau, een aantal andere op het niveau net daaronder. We worden op toernooien wel gezien als geduchte tegenstanders. Onze groep is overigens behoorlijk prestatiegericht, dan haal je ook beter resultaten”, aldus Schoolderman. “Maar naast de mensen die competitie spelen, is er ook een grote groep boulers die puur recreatief speelt en dat gaat erg goed samen binnen de vereniging. Via een lotingsysteem speelt iedereen met elkaar.” De groep is sowieso zeer gemêleerd, mannen en vrouwen in de leeftijd van 22 tot en met 79 spelen met elkaar. “Boul’Animo is, vergeleken met andere verenigingen, jong met een gemiddelde leeftijd van een jaar of veertig. Het is ook een heel toegankelijke sport. Je kan het overal doen en hebt alleen een paar ballen nodig. Het is jammer dat we in Nederlands geen jeu de boulescultuur hebben. In Frankrijk spelen mensen op het dorpsplein, hier zitten we achteraf op het sportpark. Het is jammer dat niet meer mensen ons zien spelen, want als mensen eenmaal zijn wezen kijken, zijn ze verkocht.”

Foto: Tijdens de jubileumviering afgelopen weekend is een monument onthuld voor de leden de club de afgelopen 25 jaar zijn ontvallen – foto Han Uenk
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.