Rheden luidt de noodklok over goederentreinen

DE STEEG – De gemeente Rheden maakt zich grote zorgen over de veiligheid van haar inwoners als de landelijke politiek de plannen doorzet om meer goederentreinen over de IJssellijn te laten rijden. Deze week zal de gemeente Rheden tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer proberen het plan richting prullenbak te drijven.

Als de plannen van Den Haag doorgaan, denderen er veertig tot zestig extra goederentreinen door onder meer de gemeente Rheden. In de toekomst moeten personentreinen in de Randstad spoorboekloos gaan rijden. Gevolg hiervan is dat het goederenvervoer naar het oosten van het land wordt verplaatst. Goederentreinen rijden momenteel vanuit Rotterdam via Amsterdam naar Oldenzaal. Als het aan Den Haag ligt, rijden de treinen in de toekomst via de Betuweroute en de IJssellijn naar Twente. Rheden vreest behalve voor de leefbaarheid in haar gemeente ook voor de veiligheid en gezondheid van haar burgers. ¨De aanrijtijden van de hulpdiensten zullen door de vele spoorwegovergangen in deze gemeente fors toenemen¨, verwacht wethouder Ron König. ¨Bovendien gaan er straks meer gevaarlijke stoffen door onze dorpen.¨ De onrust onder de bevolking is volgens de wethouder groot, onder meer door een toename van de geluids- en trillingshinder langs het spoor. ¨Wij willen deze plannen van tafel krijgen, dat is onze inzet¨, aldus König.

Zowel de gemeente als het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) zal de Kamerleden deze week op de consequenties van het extra goederenvervoer en op alternatieven wijzen. Volgens de wethouder is een toename van het goederenvervoer niet nodig, omdat vervoer over water een goed alternatief kan zijn. ¨De binnenvaart wist opmerkelijk genoeg van niets over deze extra goederenstroom over het spoor¨, valt Arnoud Scheltema van RONA de wethouder bij. ¨Het ministerie van Verkeer & Waterstaat vindt dit plan lekker goedkoop, maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als er een wagon ontploft.¨ Of de kritische geluiden de Kamerleden deze
week kunnen overhalen het plan van minister Eurlings van tafel te vegen, moet in oktober duidelijk worden. Dan neemt de Tweede Kamer een besluit over het goederenvervoer.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.