Filmhuis Dieren na twee jaar opnieuw dakloos

DIEREN – Het Filmhuis Dieren staat voor de tweede keer in korte tijd op straat en moet weer op zoek naar een nieuwe locatie. Eigenaar Henk Reusink van Schouwburg Theothorne wil zaterdag de sleutel terug.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat het Filmhuis noodgedwongen Museum TV Toys moest verlaten. Na lang zoeken naar een geschikte locatie, zijn twee seizoen lang films vertoond in Schouwburg Theothorne. “Wij waren onderhuurder van Stichting Het Sprookjestheater, waar we voor een betaalbaar bedrag eens per week de zaal mochten gebruiken”, aldus bestuurslid Corien van Vliet. “Per 1 mei heeft Het Sprookjestheater de huur opgezegd. Toen zijn wij met de eigenaar van Theothorne overeengekomen dat wij voor een vergelijkbaar tarief in mei en juni de zaal mochten blijven gebruiken, zodat we het seizoen af konden maken.”
Het Filmhuis is in gesprek gegaan met Reusink om de mogelijkheden voor de toekomst te bekijken, maar een oplossing is niet gevonden. “Het Filmhuis zou nooit hoofdhuurder kunnen worden. De huur, ik noem geen bedragen, is voor ons niet op te brengen. We hoopten dat er een nieuwe exploitant op zou staan, met wie we een vergelijkbare overeenkomst konden sluiten. Helaas is dat nog niet gebeurd”, aldus Van Vliet. “Vorige week hadden we als bestuur overleg met de eigenaar, waarin we wilden voorstellen dezelfde constructie aan te houden als voor de zomer tot er een nieuwe exploitant zou komen. Maar dat werd direct afgekapt, dat duurde de eigenaar allemaal te lang. We mochten afgelopen zondag nog draaien. Deze week moeten we de zaal ontruimen en zaterdag is de sleuteloverdracht.”

Of er op korte termijn een nieuwe exploitant voor de schouwburg komt, is nog maar de vraag. Een overleg tussen gemeente en diverse gebruikers om tot een beheersstichting te komen, heeft tot niets geleid. De gemeente heeft aangegeven wel voorstellingen te willen subsidiëren, maar niet het gebouw zelf. Het filmhuis houdt stilletjes hoop dat er een nieuwe exploitant komt. “In combinatie met de gesubsidieerde voorstellingen, zou er echt iets van te maken zijn.”
Het Filmhuis geeft de moed in ieder geval niet op. “We wachten even af of er nog iets gebeurt in Theothorne, maar gaan ondertussen wel op zoek naar een andere locatie. Aan de andere kant moeten we reëel zijn. We hebben alle mogelijkheden in Dieren ondertussen wel onderzocht en de kans dat we binnenkort iets vinden is klein. We willen nu ook ergens heen waar we voor langere tijd kunnen blijven. We zijn nu in korte tijd twee keer verhuisd en dat kost nogal wat energie. Maar de vrijwilligers van het filmhuis zijn strijdbaar”, aldus Van Vliet. Tijdens de voorlopig laatste voorstelling, afgelopen weekend, is spontaan het idee ontstaan om de komende maanden films te vertonen in een andere zaal van Theothorne. “Gewoon met dvd’s en een beamer. Het zal een heel ander aanbod worden, maar zo kunnen we toch de gang erin houden. Voor ons vrijwilligers, maar ook voor het publiek”, aldus Van Vliet. “We zijn zo gegroeid in Theothorne, we hebben een heel groot publiek. Er is dus blijkbaar behoefte aan een filmhuis in Dieren. Als wij ermee ophouden, is er niets meer. We gaan dus zeker door, het filmhuis staat alleen tijdelijk in de wacht.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.