Home / De Steeg / Brummense omroep in race om uitzendlicentie Rheden

Brummense omroep in race om uitzendlicentie Rheden

DE STEEG – Het Commissariaat voor de Media beslist dit najaar welke lokale omroep in de gemeenten Rheden en Rozendaal mag gaan uitzenden. De uitzendlicentie is nu nog in handen van M-FM, maar deze loopt per 1 oktober af. Vorige week maakte RTV Veluwezoom bekend zich in de strijd te zullen mengen om in Rheden en Rozendaal te mogen uitzenden.

RTV Veluwezoom, momenteel actief in Brummen en omgeving, wil de programmering gaan uitbreiden naar de gemeenten Rheden en Rozendaal. Zowel de gemeente Rheden als Rozendaal zal na het zomerreces een advies uitbrengen aan het Commissariaat. Beide gemeenten moeten de aanvragen op een aantal voorgeschreven eisen uit de Mediawet beoordelen. Zo moet een lokale omroep een media-aanbod verzorgen dat gericht is op de bevrediging van de maatschappelijke behoeften in het uitzendgebied. Verder moet het media-aanbod representatief zijn voor de in het gebied voorkomende maatschappelijke, culturele en godsdienstige stromingen, schrijft de Mediawet voor. Op basis van het advies van de gemeente kiest het Commissariaat voor de Media welke omroep de licentie krijgt.

Frank van Ginkel, voorzitter van RTV Veluwezoom, durft nog niet te voorspellen
hoeveel kans zijn omroep maakt op de begeerde licentie en hiermee op een uitbreiding van het uitzendgebied. ¨Het is nog koffiedik kijken. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd een goed voorstel aan beide gemeenten te hebben gedaan. Maar we hebben natuurlijk geen zicht op de voorstellen van anderen.¨ De oud-vrijwilligers van M-FM, die eerder dit jaar na een meningsverschil met het bestuur hun omroep verlieten, willen bij RTV Veluwezoom onder andere nieuwsuitzendingen verzorgen. Een volledige splitsing van de regio Rheden en Brummen in de programmering is niet toegestaan van het Commissariaat voor de Media, laat Van Ginkel weten. ¨Het sportprogramma zal bijvoorbeeld voor ons hele uitzendgebied worden gemaakt.¨ Wel wil de omroep, als het de licentie krijgt, in de toekomst een studioruimte in Rheden of Rozendaal.
Van Ginkel: ¨In eerste instantie zullen de programma´s in onze studio in Eerbeek worden gemaakt. Zodra we de financiële ruimte hebben, willen we een studio in Rheden of Rozendaal inrichten om ons netwerk en draagvlak uit te bouwen.¨ Voordat het zover is, moet de Rhedense en Rozendaalse politiek zich buigen over de toekomst van zowel M-FM als RTV Veluwezoom. Over de dreigende bezuinigingen van de gemeenten lijkt de uitverkoren omroep zich vooralsnog geen zorgen te hoeven maken. Gemeenten hebben een bekostigingsplicht voor de gekozen lokale omroep van 1,30 euro per huishouden. Dit geld is afkomstig uit een bijdrage van het Rijk. ¨Als de gemeente daar niet aan voldoet, kan het Commissariaat voor de Media naar de provincie stappen¨, legt een woordvoerster van de gemeente Rheden uit. ¨Bezuinigen kan wel, maar de kans bestaat dus dat die bezuiniging via de provincie weer ongedaan wordt gemaakt.¨ De gemeente Rheden benadrukt dat zij geen enkele invloed mag uitoefenen op het programmabeleid van een lokale omroep, ook niet via de bekostiging.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.