Gemeente Rheden luidt noodklok over extra goederentreinen

DE STEEG – De gemeente Rheden maakt zich grote zorgen over de veiligheid van haar inwoners als er meer goederentreinen over de IJssellijn gaan rijden. In Den Haag zijn plannen om per etmaal 40 tot 62 extra treinen te laten rijden.

De gemeente vreest behalve voor de veiligheid ook voor de leefbaarheid en de gezondheid van de Rhedense burgers. Door de komst van de extra goederentreinen zal het transport van gevaarlijke stoffen door de gemeente Rheden toenemen. ¨Dit vormt een potentieel en stijgend veiligheidsrisico voor de inwoners¨, laat de gemeente weten. Verder zullen volgens Rheden de spoorbomen langer dichtzitten, waardoor dorpen lastig te bereiken zijn voor de hulpdiensten, zoals de brandweer en de ambulance. De hoeveelheid bluswater langs het spoor is bovendien onvoldoende om een incident met gevaarlijke stoffen effectief te kunnen bestrijden, luidt de onheilspellende boodschap van de gemeente. Verder benadrukt Rheden dat omwonenden van het spoor door de extra treinen meer geluids- en trillingshinder zullen ondervinden.

De commissie Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer houdt op 8 september een hoorzitting over het goederenvervoer over de IJssellijn. De gemeente Rheden zal hier samen met het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) en andere belanghebbenden haar opwachting maken om de commissie te wijzen op de veiligheidsrisico´s van de extra goederentreinen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.