Wandeling onder leiding van echte ‘Soeren-kenner’

LAAG-SOEREN – Bijna tachtig jaar geleden werd Aris Blankenspoor geboren in een huis aan de Harderwijkerweg in Laag-Soeren. Hij bleef altijd in hjet dorp wonen en verdiepte zich een leven lang in de historie van zijn woonplaats. Zondag neemt hij belangstellenden mee op een cultuurhistorische wandeling door Soeren.

Het is niet voor het eerst dat Blankenspoor een rondleiding door zijn dorp geeft. Hij deed dit al eerder voor de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal (OHK), die ook dit keer voor de organisatie tekent. Maandelijks houdt de Oudheidkundige Kring een dergelijke excursie.
Dat ze bij Aris Blankenspoor terecht kwamen toen een gids werd gezocht voor de wandeling door Laag-Soeren, was niet meer dan logisch. “De geschiedenis van Soeren heeft altijd mijn aandacht gehad”, vertelt hij in zijn werkkamer, waar de boeken over Laag-Soeren en de ordners vol archiefmateriaal keurig staan gerangschikt en waar hij ook een collectie filmbeelden bewaart van plekken en gebeurtenissen uit Laag-Soeren. “Ik heb in al die jaren veel materiaal verzameld en ben dat nu aan het verwerken in een boek, dat volgend jaar uit moet komen”, vertelt hij.

De wandeling begint zondag om 13.00 uur bij De Harmonie en zal eindigen in het nieuwe kulturhus van het dorp, waarvoor Blankenspoor vorig jaar de naam ‘Het Sprengenhus’ bedacht. “Hoewel ik houd van de historie, de geschiedenis, het oude, ben ik beslist niet tegen vernieuwing en veranderingen”, zegt jij beslist. “Toen bleek dat het dorp een kulturhus zou kunnen krijgen als ook de school er in zou trekken, was ik direct voorstander van het afbreken van de oude school. In deze nieuwe situatie zijn leerlingen en het dorp veel beter af dan in de oude situatie. Helaas kon het niet anders dan dat daarvoor de oude school afgebroken moest worden.”

Volgens Blankenspoor heeft Laag-Soeren z’n dorpse karakter en kleinschaligheid te danken aan Jut van Breukelerwaard, de stichter van het badhuis. “Doordat hij in de negentiende eeuw alle grond opkocht om te zorgen dat zijn badhuis altijd voorzien zou blijven van het heilzame sprengenwater, kreeg de industriële ontwikkeling geen kans. Hoe dat uit had kunnen pakken, zie je wel aan Eerbeek, waar met name de papierindustrie groeide als kool.”

Zondag neemt Blankenspoor zijn gasten mee langs twee kleinere landgoederen: De Langenberg en de Paradou. Ook voert de wandeling langs het uit 1935 daterende kerkje. Het eindpunt is zoals gezegd bij het Sprengenhus, waar ook een rondleiding wordt gegeven. “Op die manier komt oud en nieuw aan bod”, aldus Blankenspoor.

Zondag 5 september, 13.00 uur: Cultuurhistorische wandeling. Start: café-restaurant De Harmonie, Harderwijkerweg 35, Laag-Soeren. Aanmelden: tel.: 0313-619315, a.blankenspoor@hetnet.nl of via www.oudheidkundigekring.nl. Deelname is gratis voor leden, niet-leden betalen 2 euro p.p.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.