Brummense scholen moeten fietsen naar sportzaal

BRUMMEN – Brummense scholen moeten zelf zorgen voor vervoer naar sportzaal Rhienderoord. De gemeente vindt dat de leerlingen uit groepen vijf tot en met acht best kunnen fietsen en dat busvervoer niet nodig is.

Toen in 2005 werd besloten de nieuwe sportzaal aan de Hazenberg te vestigen, heeft het toenmalig college toegezegd de fietsroutes van de scholen naar de sportzaal met scholen en professionals te bekijken en zo nodig te optimaliseren. Indien nodig zou er, met name voor de groepen vijf en zes, naar een oplossing worden gezocht, eventueel in de vorm van busvervoer.
Zo heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) de veiligheid van de fietsroutes beoordeeld en enkele aanbevelingen gedaan om deze te verbeteren. Deze zijn door de gemeente opgevolgd. Verder heeft VVN veiligheidshesjes beschikbaar gesteld en hebben medewerkers de routes meegefietst om het fietsen in groepen veiliger te maken.
De ervaringen zijn door VVN geëvalueerd. Over het algemeen gaat het fietsen goed. Wel gaven scholen aan hulp nodig te hebben van ouders en dat er bij de spooroverweg soms problemen ontstaan door veel wind van de sneltrein. De Oecumenische school heeft haar zorgen geuit over de verantwoordelijkheid van de veiligheid van de kinderen met betrekking tot het verkeer, de spoorwegovergang en het weer.
Naar aanleiding hiervan is door de gemeente nader overleg gevoerd met VVN. Besloten is het fietsen gewoon door te laten gaan. De gemeente heeft immers geen verplichting te zorgen voor vervoer indien de afstand tot de gymzaal minder dan 7,5 kilometer is. Wel is besloten dat de kinderen uit groepen drie en vier met de bus gaan als zij niet kunnen gymmen in het dubbel speellokaal van het nieuwe MFC. Ook worden, indien nodig, verkeersmaatregelen genomen die de fietsroutes veiliger maken. Zo wil de gemeente een opstelplaats voor fietsers realiseren bij de spoorwegovergang Spoorstraat – Hazenberg, vóór de auto’s, in plaats van hiernaast. VVN ziet het fietsen bovendien als leermoment. De kinderen leren onder begeleiding door het dorp te fietsen en kunnen zich zo na schooltijd en in het weekend ook veiliger in het verkeer begeven.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.