Waterstanden dalen in gebied Waterschap Rijn en IJssel

REGIO – Vrijwel overal in het beheersgebied van Rijn en IJssel dalen de waterstanden. Dankzij de gunstige weersvoorspellingen verwacht Waterschap Rijn en IJssel dat de situatie zich in de loop van de week normaliseert. De wateroverlast heeft wel forse schade aan de landbouw toegebracht.

De door de overvloedige regenval veroorzaakte overlast bereikte in de nacht van zaterdag op zondag haar hoogtepunt. Vooral in het stroomgebied van Buurserbeek en Schipbeek ontstond een dreigende situatie. Op tien plaatsen werd de kade opgehoogd met zandzakken. Vanuit de Buurserbeek werd maximaal water afgevoerd naar het Twentekanaal. In het hele beheersgebied van Rijn en IJssel werd met behulp van stuwen, sluizen, gemalen en pompen het water zo goed mogelijk verdeeld.

Ook het waterpeil in het gebied van Baaksebeek en Veengoot daalt gestaag. Door het vlakke landschap vindt het water hier echter veel trager haar weg naar de IJssel. Sinds de nacht van zaterdag op zondag is het waterpeil hier met ruim 10 cm gedaald. De overlast voor met name de boeren in het gebied zal hier dan ook nog wat langer aanhouden. Dankzij de gunstige weersverwachtingen wordt echter verwacht dat de situatie zich hier ook in de loop van de week verder zal normaliseren.

De inspecties van de watergangen en kades zullen de komende periode nog doorgang vinden. Ook met het dalen van de waterspiegel kan nog schade ontstaan of zichtbaar worden. De hulpmiddelen en pompen worden de komende dagen op andere plaatsen ingezet waar de nood nog hoog is. De zandzakken worden in de loop van september weer opgeruimd. Om goed voorbereid te zijn op mogelijke nieuwe calamiteiten wordt de hoeveelheid zand en zandzakken aangevuld.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.