Home / Bronckhorst / Te veel gebouwd: Acute bouwstop in Bronckhorst

Te veel gebouwd: Acute bouwstop in Bronckhorst

BRONCKHORST – In juli stelden de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en de woningcorporaties een regionale woonvisie vast. Het doel is om de te grote aantallen geplande nieuwbouwwoningen (14.000) terug te brengen en beter aan te passen aan de verwachte vraag naar woningen in de komende tien jaar. In Bronckhorst is daarom onmiddellijk een bouwstop ingesteld, met terugwerkende kracht.

Ook in Bronckhorst kan door de ingreep minder bouwen dan gepland. De huidige woningbouwplannen worden daarom opnieuw onder de loep genomen. Dit geldt voor grote projecten, maar ook voor individuele bouwplannen voor een nieuwe woning.

B en W besloten vorige week de behandeling van alle aanvragen voor woningbouw of woningsplitsing die zijn ingediend na 16 juli 2010, waaronder ook nieuwbouw bij vrijkomende agrarische bebouwing, tot nader order stop te zetten. Dat betekent dat er pas een besluit wordt genomen als de gemeenteraad zich heeft uitgesproken over de regionale woonvisie. De verwachting is dat het plan in november in de raad komt.

Voor aanvragen die vóór 16 juli zijn ingediend, wordt per geval zorgvuldig afgewogen of het alsnog doorgaan met het plan noodzakelijk of wenselijk is. De gemeente bekijkt op dit moment hoe ze om zal gaan met grote en kleine woningbouwprojecten die gepland staan en welke consequenties (financieel, organisatorisch en maatschappelijk) dit heeft. Prognoses maken duidelijk dat in Bronckhorst komende jaren nog maar behoefte is aan in totaal 385 woningen (nieuwbouw minus sloop). Belangrijkste oorzaak is de vergrijzing. Verantwoordelijk wethouder Baars: “Aanvragers voor wie het besluit van b en w van vandaag gevolgen heeft, informeren we persoonlijk. Wij begrijpen dat dit een moeilijk besluit is voor hen. Niets doen leidt uiteindelijk echter tot leegstand, verpaupering en vergaande waardedaling van vastgoed. Met de nieuwe woningbouwvisie en dit besluit willen we dat tegengaan.”
 

Lees ook

Bronckhorst is Wandelgemeente van het Jaar

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst is door wandelkrant Te Voet uitgeroepen tot Wandelgemeente van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.