REGIO – Waterschap Veluwe en Waterschap Rijn en IJssel hebben donderdag 26 augustus ‘s middags en ‘s avonds met man en macht gewerkt om de overvloedige regenval zo snel mogelijk af te voeren.
De Veluwe behoorde deze dag tot de regio’s die de meeste neerslag van Nederland kregen te verwerken. Via beken, sloten en weteringen is het water zo snel mogelijk uit het gebied gepompt door de gemalen die op volle toeren draaiden. Deze watergangen vormen het natuurlijke stelsel waarlangs het water het gebied moet verlaten. Vooral na 16.00 uur raakte dit stelsel zo vol dat het niet alle neerslag kon afvoeren. Stuwen zijn omlaag gezet en waterschapsmedewerkers waren continu bezig verstoppingen van watergangen met meegevoerd vuil en takken op te ruimen. Zo werd het wegstromende water zo min mogelijk beperkt. Het waterschap ontving tientallen meldingen van wateroverlast in huizen en op wegen.
In een aantal gemeenten kon ook het gemeentelijk rioolstelsel de grote hoeveelheid neerslag niet meer aan. Daar traden riooloverstorten in werking. Het rioolwater in sloten en vijvers zorgde voor een extra belasting van de watergangen. Ook dit vroeg om extra inzet om het overstortwater veilig af te voeren.
Waterschap Rijn en IJssel
Ook in grote delen van de Achterhoek is extreem veel regen gevallen. Dit heeft ook daar tot grote overlast geleid. De hele nacht zijn medewerkers van het waterschap in touw geweest om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Zo zijn alle gemalen op de maximale stand gezet. Deze pompen het overtollige water weg. Ook de stuwen zijn naar beneden gezet. Verder is men hard bezig om drijfvuil en kroos uit de diverse roosters in duikers te verwijderen, waardoor het water sneller door kan stromen. In Doetinchem en rond Buurse zijn zandzakken ingezet om waterschade in de huizen zoveel mogelijk te beperken.
Het hoogste punt leek overigens bereikt te zijn, het waterpeil zakt sinds vrijdagochtend alweer. Het gebied wordt wel nauwlettend in de gaten gehouden en waar nodig wordt actie ondernomen.
Foto:
Overlast in Eerbeek, op de foto vastgelegd door Gerrit van de Pol