Schipper dood bij aanvaring

LEUVENHEIM – Bij een aanvaring tussen twee schepen op de IJssel, is donderdagochtend de schipper van één van beide schepen omgekomen.

Om 11.40 uur kwam de melding van de aanvaring binnen. De 2600 ton grote en 110 meter lange Vlieland was ter hoogte van Leuvenheim deels over een veel kleiner zandschip gevaren, de Salo (504 ton) uit Leeuwarden.

Beide schepen hadden kort voordien afgesproken hoe ze elkaar zouden passeren. Vlak voor ze elkaar passeerden week de Salo plotsklaps van z’n koers en was een aanvaring onvermijdelijk. Vermoedelijk is de schipper van het geladen zandschip, de 60-jarige H. Tienstra uit Leeuwarden, onwel geworden en daardoor de macht over het roer kwijtgeraakt. Hij kwam op die manier in aanvaring met de veel grotere en ongeladen Vlieland, die de stuurhut van het zandschip ramde. Het slachtoffer kwam daar nog zelf uit, maar stortte op het voordek in elkaar. Reanimatiepogingen door twee politieagenten die naar het schip zwommen om eerste hulp te bieden, mochten niet meer baten. De vrouw van de omgekomen schipper was ook aan boord en is door hulpverleners opgevangen.

Beide schepen lagen de hele middag aan de Leuvenheimse oever van de IJssel en waren moeilijk bereikbaar voor de hulpverleners, waaronder de Brandweercorpsen van Brummen en Steenderen, de politie en Rijkswaterstaat. Het hulpbootje van het Dierense veer werd ingezet om hulpverleners naar de plek van het ongeval te vervoeren.

Onderzoek van de KLPD heeft opgeleverd dat het slachtoffer niet gewond is geraakt bij de aanvaring, maar waarschijnlijk aan een hartstilstand na de aanvaring. De schipper was al langer hartpatiënt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.