Rheden steekt twee ton in herbouw verzakte garages

DE STEEG / VELP – De gemeente Rheden laat zes verzakte garages aan de Roerdompstraat in Velp-Zuid op korte termijn herbouwen. De garages zijn vorig jaar verzakt na werkzaamheden aan het riool in de nabijgelegen Talingsingel. Rheden schiet de kosten voor de herbouw van twee ton voorlopig voor.

Volgens de gemeente gaat het om voorzienbare, maar ook om onvoorzienbare verzakkingen. De zes garages zijn volgens de gemeente verzakt doordat de grondwaterstand tijdens de werkzaamheden tijdelijk is verlaagd. Bovendien zou er door de naden van een riool dat onder de garages ligt water zijn gekomen, waardoor zand is weggespoeld. Een onafhankelijk bureau zal onderzoek doen naar de precieze oorzaak van de verzakking. Deskundigen hebben inmiddels vastgesteld dat de aannemer niet aansprakelijk is. ¨De gemeente is mogelijk ten dele aansprakelijk, maar in welke mate moet nog verder worden onderzocht¨, schrijft het college in een B&W-voorstel. De verzekering van de eigenaren kan volgens de gemeente waarschijnlijk niet worden aangesproken.

Een schade-expert heeft de zes garages als total-loss beschouwd. De eigenaren konden hun garages al sinds vorig jaar niet meer gebruiken. Het college van Rheden verwacht dat het nog wel een half jaar kan duren voordat er een uitspraak over de kwestie valt. ¨Het is niet correct om de eigenaren nog langer te laten wachten op de definitieve vaststelling van de aansprakelijkheid en uitkering van een schadevergoeding¨, motiveert het college de beslissing om de kosten voor te schieten. De herbouw van de garages en een verbetering van het riool onder de garages kost exclusief btw circa twee ton. Aangezien er volgens de gemeente een betere fundering onder de garages wordt aangelegd, is Rheden nog in onderhandeling met de eigenaren over een eigen bijdrage. Ook onderhandelt de gemeente nog met verzekeringsmaatschappijen om te proberen de kosten vergoed te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.