Rheden gaat explosieven uit oorlog opsporen

DE STEEG – Het college van de gemeente Rheden gaat een zoektocht opstarten naar de aanwezigheid van nog niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding voor het onderzoek vormt de aanleg van een tunnel onder het spoor in de President Kennedylaan in Velp.

Voor de aanleg van de tunnel was een onderzoek naar explosieven noodzakelijk, maar de gemeente wil de studie uitbreiden naar de gehele gemeente Rheden. Volgens het college zat dit uiteindelijk leiden tot een kostenbesparing. ¨Twee keer een onderzoek laten doen naar een beperkt gebied kost bijna net zoveel als een onderzoek naar de hele gemeente¨, luidt de motivatie van het college. Volgens Rheden sluit dit aan op de denkwijze van de beleidsnota: innovatief met minder. ¨Bovendien weten we straks op welke locaties we in de toekomst rekening moeten houden met de aanwezigheid van explosieven in de grond.¨ Tot nu toe nam de gemeente alleen actie als er onverwachts explosieven werden aangetroffen.

Een gespecialiseerd bureau zal een studie verrichten naar de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Rheden. De onderzoekers zullen hiervoor in Nederland en Engeland de archieven induiken en hier onder meer literatuur en oude foto´s bestuderen. Vervolgens zullen eventuele ooggetuigen worden geïnterviewd en zullen luchtfoto´s aan een grondige studie worden onderworpen. Voor de plaatsen waar vermoedelijk explosieven liggen, zal een probleemanalyse worden uitgevoerd. Rheden laat weten dat er in dit stadium nog geen veldonderzoek zal plaatsvinden. Uiteindelijk moet uit het onderzoek een rapport rollen waarin staat aangegeven op welke plekken in de gemeente kans is om bij werkzaamheden in de bodem op explosieven te stuiten. De gemeente kan in dat geval op tijd maatregelen nemen. Het onderzoek naar de explosieven zal exclusief BTW ongeveer 18.000 euro gaan kosten. Het college wil deze kosten dekken via een bedrag van 80.000 euro dat onlangs opzij is gelegd voor de verbetering van de bodemkwaliteit. Rheden wil zich de komende vijf jaar extra inzetten voor de bodemkwaliteit in de gemeente.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.