Home / Loenen / Bomenkunst in Loenen

Bomenkunst in Loenen

LOENEN – Kunstenaar Frans Polman uit Apeldoorn, die het afgelopen weekend mede exposeerde bij de Middelste Molen, zag wat in de kolossale stomp van de afgezaagde eik aan het Apeldoorns Kanaal nabij de papierfabriek. Polman vond de afgezaagde boom, die ontdaan was van de takken, maar niets.

De oude boom van circa 170 jaar oud kreeg vorig jaar de zaag in de stam omdat zwammen aangaven dat de boom niet meer in beste staat was. Het Waterschap Veluwe, die eigenaar is van het Apeldoorns Kanaal, geeft de voorkeur aan het op ongeveer tien meter afzagen van de boom en niet op de grond af. Op verschillende plekken langs het kanaal zijn de naakte stammen te zien.

Frans Polman vroeg toestemming aan het Waterschap en Piet Zegers van de Middelste Molen om van de boom een kunstwerk te maken. Hij ging hier afgelopen week mee aan de slag. Eerst moet de stam van de Amerikaanse eik wat korter gemaakt worden. Daarna ging hij verder met de motorzaag. “Ieder mag zijn fantasie er op los laten”, meent Polman, “ik had dit zo in mijn gedachten en met behulp van de motorzaag is het deze creatie geworden. Toch mooier dacht ik, dan een bot afgezaagde stam!” Van het overgebleven hout maakt Polman een soort mal voor papierstof. Met de zaag moet hij daar nog verder gestalte aan geven.

Foto: Frans Polman druk bezig met de motorzaag – foto Martien Kobussen
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.