Home / De Steeg / Gemeente mag Steegse bezwaren niet afwimpelen

Gemeente mag Steegse bezwaren niet afwimpelen

DE STEEG – De gemeente Rheden mag bezwaren van de belangengemeenschap De Steeg en Havikerwaard voortaan niet meer aan de kant schuiven. Dit bepaalde vorige week de Raad van State.

De belangengemeenschap had bezwaren ingediend tegen de verstrekking van een vergunning voor de bouw van een kantoorpand aan de Hoofdstraat in De Steeg. Het pand moet schuin tegenover het gemeentehuis komen, in de buurt van twee villa´s. De Steegse belangenvereniging uitte destijds haar ongenoegen over de procedure en over het plan zelf. “De gemeente heeft eind 2008 slechts een paar dagen nodig gehad om het bouwplan goed te keuren”, zegt Frans van Elk, voorzitter van de belangengemeenschap. “Wij zijn van mening dat deze afweging nooit zorgvuldig kan zijn geweest.” Het bouwplan is volgens Van Elk bovendien in strijd met de Dorpsvisie die de belangengemeenschap heeft opgesteld. “Wij willen de entrees van het dorp herstellen, maar dit kantoorgebouw van 12 meter hoog bedreigt het dorpsgezicht. Er moet zelfs een deel van de stuwwal voor worden afgegraven. Ook de twee villa´s staan er volgens ons overigens al ten onrechte.”

De gemeente Rheden verklaarde de bezwaren van de belangengemeenschap vorig jaar echter niet-ontvankelijk. “De belangengemeenschap kan, gelet op haar statuten, niet als belanghebbende worden aangemerkt”, geeft een woordvoerster van de gemeente aan. Alleen van belanghebbenden worden de bezwaren inhoudelijk behandeld, luidt de motivatie van de gemeente. De belangengemeenschap besloot hierop naar de Raad van State te stappen. Deze hield de statuten en de activiteiten van de vereniging tegen het licht en kwam vorige week tot een hele andere conclusie dan de gemeente. Volgens de Raad van State is de belangengemeenschap wel degelijk een belanghebbende. Door deze uitspraak zal Rheden de ingediende bezwaren alsnog in behandeling moeten nemen. Volgens Van Elk is dit tevens hoopgevend voor de bezwaren die de belangengemeenschap heeft ingediend tegen het gebruik van het voormalig klooster als huisvesting voor Oost-Europese arbeiders. Ook deze bezwaren verklaarde Rheden niet-ontvankelijk. Van Elk: “Wij verwachten dat wij deze maand van de Raad van State ook in deze kwestie gelijk krijgen.”
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.