Merendeel Rhedense burgers voelt zich veilig

DE STEEG – Eén op de vier inwoners van de gemeente Rheden voelt zich wel eens onveilig. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een vierjaarlijkse enquête in de politieregio Gelderland-Midden naar veiligheid en leefbaarheid. Het veiligheidsgevoel in de gemeente Rheden is iets groter dan gemiddeld in de regio.

Uit de enquête onder ruim 1300 inwoners bleek dat winkelgebieden, stations en plekken waar jongeren rondhangen wel eens voor onbehaaglijke gevoelens zorgen. In de eigen woonbuurt voelen inwoners zich gemiddeld veiliger dan in de rest van de gemeente: ´slechts´ 14 procent van de Rhedense burgers voelt zich dichtbij huis wel eens onveilig. In de politieregio Gelderland-Midden ligt dit percentage op 17 procent. In de avonduren op straat lopen, roept bij één op de vijf ondervraagden wel eens een gevoel van onveiligheid op. De deelnemers aan de enquête gaven de veiligheid in hun buurt al met al een ruime voldoende. Velp-Zuid en Dieren-Centrum krijgen met een 6,5 de laagste score, Velp-Noord gaat met een 7,5 aan kop. Op het gebied van woninginbraken doet Rheden het iets minder goed dan het regionale gemiddelde. In Velp-Noord werd het vaakst ingebroken: veertien procent van de ondervraagden gaf aan hier in de afgelopen vijf jaar het slachtoffer van te zijn geweest.

De Veiligheidsmonitor brengt ook de leefbaarheid in de gemeente in kaart. De deelnemers aan de enquête gaven hun directe woonomgeving een ruime voldoende, maar waren minder te spreken over de voorzieningen voor jongeren. Inwoners van de gemeente Rheden ergeren zich in hun woonomgeving het meest aan automobilisten die te hard rijden. Ruim twintig procent van de ondervraagden noemt te hard rijden het belangrijkste buurtprobleem dat met voorrang moet worden opgelost. Ook hondenpoep wekt bij een aanzienlijk deel van de ondervraagden irritaties op. De deelnemers aan de enquête mochten tevens hun oordeel geven over de aanpak van de politie om de veiligheid en leefbaarheid in hun buurt te vergroten. Ruim de helft van de ondervraagden vindt dat de politie zich te weinig laat zien in de buurt en dat agenten vaker uit hun auto moeten komen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.