Opperste concentratie in Theothorne

DIEREN – Ruim 500 schakers buigen zich sinds vorige week in de sporthal van Theothorne over het schaakbord. Theothorne is dit jaar voor de 32e keer het decor van het Open Nederlands Kampioenschap Schaken.

Rijen lange tafels met daarboven schakers die in opperste concentratie hun schaakstukken verplaatsen, vullen de Dierense sporthal. Toeschouwers schuifelen muisstil langs de schaakborden, terwijl in de verte alleen het geritsel van een zakje klinkt. Uit het plastic komt een boterham tevoorschijn, die het schaakbrein van energie moet voorzien. Aan de zijkant van de zaal houdt de wedstrijdleiding de deelnemers nauwlettend in de gaten. De schakers komen uit alle hoeken van de wereld.

De organisatie heeft dit jaar extra haar best gedaan om internationale spelers naar Theothorne te krijgen. Dit heeft geleid tot een deelnemersveld bestaande uit elf nationaliteiten. “Er spelen hier onder andere schakers uit Frankrijk en Brazilië”, zegt Peter Boel, perschef van het Open NK. “We hebben extra reclame gemaakt in het buitenland, maar sommige spelers meldden zich zelfs spontaan aan.” De aantrekkingskracht van het Dierense schaaktoernooi is volgens Boel het hoge niveau, vooral dat van de jeugdspelers. Boel is uitermate tevreden over het verloop van het toernooi. “We hebben dit jaar veel aandacht van de media gekregen, onder andere dankzij de gemeente Rheden.” En wie gaat er met de titel naar huis? Boel: “Dat is nog heel spannend, waarschijnlijk wordt dit pas in de laatste speelronde duidelijk.” Het Open NK Schaken duurt nog tot en met donderdag.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.