20e Loenense Pony’s en Paardenjaarmarkt heeft veel te bieden

LOENEN – De Loenense Pony’s en Paardenjaarmarkt krijgt dit jaar een feestelijk tintje. De markt staat in het teken van het vierde lustrum. De jaarmarkt in het centrum van Loenen wordt op maandag 2 augustus al voor de twintigste keer gehouden.

Een goede reden voor het bestuur en vele vrijwilligers dit jaar de markt een beetje feestelijk aan te kleden. Er is dit jaar volop muziek en zang te beluisteren en veel demonstraties. Het bestuur hoopt dat er dit jaar ook meer pony’s en paarden naar de markt komen.

Reeds voor 06.00 uur zijn de handelaren uit de wijde omgeving van Loenen met hun handel aanwezig om deze voor een goede prijs aan de man te brengen. Het aantal dieren was vorig jaar ruim 200. Bij de jaarmarkt is ook een grote braderie met veel kramen en muziek en dans. De volksdansgroep De Knupduuskes uit Vorden komen weer een paar keer optreden op het centrale plekje bij het kruispunt De Kempe en Reuweg. Vanaf 10.00 uur zijn er optredens van de Vereniging Matrozenkoor Apeldoorn met zeemansliedjes en smartlappen.

Meer dan 170 kramen staan in het centrum van Loenen opgesteld. Veel kramen hebben met pony’s, paarden en dieren te maken maar er is nog veel meer voor huishouden, hobby en tuin. Uren kan men zich hier vermaken. Het beschikbare terrein bij Den Eikenboom is lang niet groot genoeg om alle kramen een plaatsje te geven. De wegen Reuweg en De Kempe worden voor dit evenement geheel afgezet om alle kramen te kunnen plaatsen. Ook het plantsoentje op de Kempe en het plein bij het Verenigingsgebouw wordt in de braderie betrokken.

Kleinvee
Naast de pony’s en paarden komen op de markt ook kleinvee. In een speciale schuur zijn veelal kinderen met hun overtollige huisdieren zoals duiven, kippetjes en konijnen. Vooral voor de kleintjes zijn deze jonge dieren een bron van vermaak.
Voor de kinderen is er nog meer te doen. Er kan gereden worden op pony’s van de Loenermarkruiters maar ook is er een minidraaimolen en een mini-trein. Oude beroepen worden deze dag ook uitgeoefend. De hoefsmid laat zien hoe de paarden worden beslagen. De vereniging De Olde Pruttel komt met oud historische trekkers en landbouwmachines weer naar de markt en geeft onder meer een demonstratie van het dorsen van rogge.

Muziek is er eveneens volop. Op een paar plekken langs de route spelen live-orkesten vrolijke muziek. Jack is te beluisteren op het plein bij Den Eikenboom, Gerrit Draayer op het plein bij De Brink. Op het schoolplein bij De Tweede Stee speelt Joop Gerrits. Harmonicaspelers Annie en Marie lopen rond op het terrein en spelen oude deuntjes. Veel afwisseling en vertier derhalve op de eerste maandag van augustus.
Daarbij is er aan dit 20e Dorpshandelsfestijn ook een kofferbakmarkt. Op een terrein bij de Brink mogen personen met een auto vanuit of bij de kofferbak hun spullen verkopen.
Het feest is vrij te bezoeken en duurt van zes uur in de ochtend tot 15.00 uur in de middag.

 

Programma:
06.00 uur: Start handel pony’s en paarden op terrein Eikenboom
07.00 uur: Aanvoer kleinvee door de kinderen in schuur Eikenboom
08.30 uur: Aanvang kramenmarkt op terrein Eikenboom, De Kempe, Reuweg, schoolplein Tweede Stee, 170 kramen
08.45 uur: Aanvang kofferbakmarkt plein De Brink
09.00 uur: Ponyritjes op gras bij de school Tweede Stee
09.00 uur: Demonstraties dorsmachine en oude tractoren, eind Reuweg
10.00 uur: Optreden van Vereniging Matrozenkoor Apeldoorn
10.00 uur: Live muziek Jack op marktplein bij Eikenboom
10.00 uur: Live muziek Gerrit Draaijer, plein De Brink
10.00 uur: Live muziek Joop Gerrits op Schoolplein Tweede Stee
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.