Home / Loenen / Ap Gorsseling en Theo Modderkolk dragen taken Paardenmarkt over

Ap Gorsseling en Theo Modderkolk dragen taken Paardenmarkt over

LOENEN – Eigenlijk hebben ze niks met paarden en pony’s. Maar nu al twintig jaar maken Ap Gorsseling en Theo Modderkolk zich op de eerste maandag van augustus erg druk met de organisatie van de Loenense Pony- en Paardenjaarmarkt.

Lange tijd zijn ze er mee bezig om ieder jaar het handelsfestijn te laten slagen. Na twintig jaar vinden ze het genoeg en dragen hun taken, als voorzitter en lid technische zaken, over aan hun opvolgers. Voor het laatst zijn Gorsseling en Modderkolk op 2 augustus in functie in en op het terrein bij Den Eikenboom.

De scheidende bestuursleden van de stichting kwamen beiden bij toeval bij ‘de peerdemarkt’, zoals dit evenement in het dorp wordt genoemd. Gorsseling werd benaderd door Luc Hagen van Den Eikenboom om een pony- en paardemarkt op te zetten. De leden van de toenmalige horecagroep Loenen Vooruit wilden ieder wat opzetten om toeristen naar Loenen te trekken. Hagen kende Gorsseling als een goede organisator. Hij had al een paar paardenkenners benaderd die ook mee wilden doen. Gorsseling stemde toe en zocht nog een paar mensen om het bestuur compleet te maken. Hij dacht meteen ook aan Theo Modderkolk, waarmee hij ook bij andere evenementen had samengewerkt. Modderkolk zorgde voor de techniek en Gorsseling werd voorzitter.

Terugkijken
Als beiden terugkijken zijn ze dubbel en dwars tevreden over de groei van de markt in al die jaren. Gorsseling: “We begonnen met 17 paardjes en 18 kramen. Nu komen er zo’n 200 pony’s en paarden en het hele centrum van het dorp is nu bezet met 170 kramen. Het is een groot dorpsfeest geworden dat niet meer weg is te denken. Voor jong en oud is er wat te doen”.
Het bestuur heeft er een forse kluif aan om alles in goede banen te leiden. Ze kunnen dan ook beroep doen op een grote groep vrijwilligers want om ongeveer 30.000 bezoekers op te kunnen vangen moet er wel iets gebeuren”.
Woensdag wordt al begonnen met het inrichten van het terrein en de werkzaamheden gaan door tot maandagmorgen. Om half vier zijn Gorsseling en Modderkolk dan paraat. Modderkolk heeft de zorg voor de stroom en andere technische zaken. “Daar komt met zo’n evenement heel wat voor kijken”, zegt hij. “Grote aggregaten zorgen voor de stroom naar het kramencircuit. We zorgen dat alles op tijd klaar is, want al om half vijf komen de eerste handelaren en fokkers met hun paardjes, hoewel de markt pas om zes uur begint”.

Mooie tijd
Beiden kijken terug op een mooie tijd, die ze niet graag hadden willen missen. Modderkolk: “We hebben een fijn team samen. De samenwerking is prima. Ieder kent zijn taak. We hebben een goed draaiboek en daar houdt een ieder zich aan. Maar na twintig jaar vind ik het welletjes. Thijs Nieuwenhuis neemt mijn taak over. We krijgen daardoor meteen wat verjonging in het bestuur”.

Ap Gorsseling neemt met enige weemoed afscheid van het bestuur. Hij heeft er vanaf het begin er veel energie in gestoken en zag veel van zijn ideeën uitgewerkt op de markt. Zoals de kofferbakverkoop, die nu al een paar jaar loopt als een trein. Graag wilde hij ook flink wat muziek en vertier. Dat is ook gelukt met op drie pleinen live muziek. Daarbij ook accordeonisten en optreden van een Matrozenkoor. Gorsseling: “Je moet voor iedereen wat bieden. Daarom willen we de jaarmarkt afwisselend houden. Weinig rommelmarktspullen, die horen thuis op de kofferbakverkoop. We hebben ook demonstraties met het dorsen en de volksdansgroep uit Vorden komt ook ieder jaar. Maar het mooiste van alles vinden de mensen toch de pony’s en paarden. Als je ziet hoe de kinderen met vertedering de pony’s aaien. Het is ieder jaar weer een prachtig evenement. Bart Bello gaat mij opvolgen. Jarenlang was hij al betrokken bij deze markt en hij kent de klappen van de zweep. Natuurlijk blijf ik de markt volgen en verleen in de toekomst wat hand en spandiensten”.

Bij de foto:
Ap Gorsseling (links) en Theo Modderkolk bij de pony’s – Foto: Martien Kobussen

 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.