Jan van der Hoeve in actie voor het project in Kenia

DIEREN – Enkele maanden geleden stopte de Dierense huisarts Jan van der Hoeve met zijn praktijk. Hij blijft echter actief, voor een project in Kenia. Hij maakt voor Regiobode en RegiobodeOnline.nl met regelmaat een verslag.

“Zoals veel mensen in Dieren weten, ben ik begin dit jaar gestopt in de huisartsenpraktijk op Diderna. Voor mij was dit een grote verandering.

Ik heb het huisartsenvak na ruim 29 jaar echter niet vaarwel gezegd, maar ik ben gaan waarnemen in diverse huisartsenpraktijken in de omgeving. Een volstrekt nieuwe ervaring, wel met het mooie huisartsenvak bezig zijn, maar geen overhead, geen vergaderingen, etc. Deze verandering gaf, behalve meer vrije tijd, ook de gelegenheid om eindelijk ontwikkelingswerk te gaan doen, iets wat eerder nooit mogelijk was.
Het afscheid van de patiënten in december, was hartverwarmend (foto). Op de vraag voor een cadeau, had ik gevraagd om een bijdrage om te besteden aan het project in Kenia, waar ik in juli en augustus werk als arts. Dit leverde het fantastische bedrag van 3000 euro op. De Stichting Projectplan Rheden heeft daarna het totaalbedrag aangevuld tot liefst 4000 euro.

Het is nu zover. Ik ga in het noorden van Kenia werken in een piepklein dorpje aan de kust van de Indische oceaan, op de kaart bij Lamu. Dat betekent dat ik “Jeepdoctor” word. Vanuit het dorp ga ik iedere dag spreekuur houden op een plek op een afstand van een halfuur tot een uur rijden in de omtrek, met de jeep, een chauffeur, een nurse en een grote kist met medicatie. Een chauffeur, omdat je in Kenia niet zelf moet willen rijden en een nurse omdat zij de noodzakelijke kennis heeft van de mensen, de omgeving en, het belangrijkste, de plaatselijke taal spreekt.
Het project bestaat al jaren en wordt het hele jaar bemand door Nederlandse huisartsen die, samen met Nederlandse tandartsen, de medische verzorging in stand houden. De instelling die de uitzending regelt, het Keniaanse personeel betaalt en zorgt voor de jeeps voor de artsen en tandartsen en de aanvulling van de medicijnenvoorraad, is de Rotary Doctors Bank. Je hoeft overigens geen lid van de Rotary te zijn om te worden uitgezonden. In Kenia zijn nog drie andere plaatsen waar de medische zorg door Nederlanders geleverd wordt. De Keniaanse artsen blijven na hun studie allen in de grote steden, omdat in de afgelegen gebieden voor hen geen (financiële) uitdaging ligt.
Het aardige is dat ik al veel informatie over het werken in Kenia uit eerste hand heb, omdat de Dierense tandarts Hans van Aalderen en ook mijn zoon Egbert beiden het laatste half jaar voor de zelfde organisatie in Kenia als tandarts gewerkt hebben. Beiden hadden enthousiaste verhalen die erg stimuleerden.
Het zal wel anders werken worden dan in Nederland. Geen makkelijk te maken röntgenfoto’s, geen scans of echo’s. Een beperkt arsenaal medicijnen en beperkte laboratoriummogelijkheden. Maar wel enthousiaste medewerkers in Kenia en een zeer enthousiaste dokter. Er zijn daar ziektebeelden die we hier in Nederland nauwelijks kennen, zoals malaria, tuberculose, maar ook vooral veel worm- en parasietinfecties. Het bedrag van 4000 euro zal direct de gezondheidszorg ten goede komen op het project waar ik ga werken. Ik zit er dan met mijn neus bovenop.
De komende weken zal ik hier verslag doen van de reis, de werkzaamheden en de bestemming van het bedrag dat besteed kan worden.

Ik houd u op de hoogte.”

Jan van der Hoeve
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.