woensdag 20 oktober 2021 | WEEK 42 |
HomeKlarenbeekZware rookwolken in Klein Amsterdam

Zware rookwolken in Klein Amsterdam

KLEIN AMSTERDAM – De lucht in de buurtschap Klein Amsterdam, tussen Klarenbeek en Voorst, was zondag gevuld met zwarte wolken. Niet spreekwoordelijk, maar letterlijk. Uit de pijpen van de zware trekkers in de sportklasse spoot de zwarte rook de lucht in en trok dan oostwaarts weg. In korte tijd moeten de superdure machines immers de slepwagen van start naar finish brengen. Dit gaat in een moordend tempo.

Het is ieder jaar een grote klus voor de Stichting Trekker Trek in Klarenbeek om de organisatie rond te krijgen voor hun Trekker Trekwedstrijden. Het bestuur moet de beschikking hebben over een groot weiland dat geschikt is voor dit evenement. De familie Boesveld stelde een weiland aan de Gravenstraat ter beschikking. Hier kon de baan voor de ronkende trekkers worden uitgezet.

In tegenstelling tot vorige jaren, werkten de weergoden nu wel mee. Het programma kon volgens schema worden afgewerkt. Voor de stoere trekkermannen lonkte de finish, maar de trekker (of stuurmanskunst) liet het soms afweten. De tijd dat er gereden werd voor de slepwagen met een standaardtrekker zonder aanpassingen, is al lang verleden tijd. De mannen komen nu met trekkers aan de start waar veel aan is gesleuteld. Nieuwe onderdelen geven de motor meer power. “Het is een zeer dure sport”, laat een kenner weten, “je moet goede sponsors of veel geld in de knip hebben. Voor sommige trekkers in de standaardklasse is er vaak al voor 45.000 euro aan gesleuteld. Dan praat ik nog niet over de sportklasse. Ze hebben me verteld dat het tonnen kost. Deze zware mannen doen hier mee aan NK wedstrijden en ook in het buitenland.”

Ongeveer honderd trekkerchauffeurs deden mee in tien klassen van ‘gewone’ standaard tot de superzware sportklasse. Vooral Bert Bronsing uit Raalte en Derk Willems uit Voorst oogstten veel bewondering van het publiek door als een speer met hun supermachines op de finish af te gaan. Het is dan wel een mannensport, maar toch waagden enkele vrouwen zich achter het stuur. Fenny Bosman uit Apeldoorn bracht met tot ruim 87 meter. Volgens Henk Elskamp, die met een zijn commentaar in het smeuïg dialect de wedstrijden een aardig sausje geeft, was het resultaat beslist niet slecht.

Voor de rijders aan de start verschenen werden de machines en man (vrouw) eerst gewogen. Extra gewichten waren soms nodig om in een bepaalde klasse te mogen starten.
De trekkerchauffeurs zaten soms met verbeten gezichten hoog in hun cabine. Vol verwachting of de machine de finish (Full pull) zou halen. Doet de machine dat wat na honderden uren sleutelen verwacht wordt? De teleurstelling is dan ook groot als de machine halverwege blijft steken. Rijder Wilfred de Groot uit Oosterhuizen was wel een beetje tevreden over zijn gereden afstanden: “Het probleem voor beginners in deze sport is dat we niet kunnen oefenen met trekker en slepwagen. De trekker moet puik in orde zijn, maar ook de techniek van rijden. In welke versnelling, een snelle of zachte start? Misschien kan ik nog een keertje rijden aan het eind van de middag”. Hij heeft het afgelopen jaar er weer veel aan gesleuteld en zelfs nog een tweede trekker aangeschaft. Hij is helemaal bezeten van deze hobby die hem veel geld kost. Maar dat heeft hij er graag voor over.
 

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

0209739_Het_Juridische_Huis.jpeg

Laagdrempelige hulp van studenten bij Het Juridische Huis

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft niet direct een dure advocaat in te schakelen. In Dieren opende recent Het Juridische Huis, een initiatief van rechtenstudent Musa Elarslan. Particulieren en ondernemers kunnen hier terecht voor gratis juridisch advies.

DIEREN - Wie een vraag heeft over juridische kwesties, hoeft

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit

Dierenaar Wim Ritsema klaar voor WK Marathon

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor zijn deelname aan de marathon in Londen op zondag 3 oktober. Hij mag daar deelnemen aan het WK marathonlopen en is één van de kanshebbers in zijn leeftijdscategorie 55-59.

DIEREN - Hardloper Wim Ritsema uit Dieren maakt zich op voor

Paula Jolink geëerd door EC Hummelo

HUMMELO - Blij verrast was Paula Jolink, toen zij dinsdag tijdens de maandelijkse vergadering van de Evenementen Commissie Hummelo werd toegesproken door de gast...