Zware rookwolken in Klein Amsterdam

KLEIN AMSTERDAM – De lucht in de buurtschap Klein Amsterdam, tussen Klarenbeek en Voorst, was zondag gevuld met zwarte wolken. Niet spreekwoordelijk, maar letterlijk. Uit de pijpen van de zware trekkers in de sportklasse spoot de zwarte rook de lucht in en trok dan oostwaarts weg. In korte tijd moeten de superdure machines immers de slepwagen van start naar finish brengen. Dit gaat in een moordend tempo.

Het is ieder jaar een grote klus voor de Stichting Trekker Trek in Klarenbeek om de organisatie rond te krijgen voor hun Trekker Trekwedstrijden. Het bestuur moet de beschikking hebben over een groot weiland dat geschikt is voor dit evenement. De familie Boesveld stelde een weiland aan de Gravenstraat ter beschikking. Hier kon de baan voor de ronkende trekkers worden uitgezet.

In tegenstelling tot vorige jaren, werkten de weergoden nu wel mee. Het programma kon volgens schema worden afgewerkt. Voor de stoere trekkermannen lonkte de finish, maar de trekker (of stuurmanskunst) liet het soms afweten. De tijd dat er gereden werd voor de slepwagen met een standaardtrekker zonder aanpassingen, is al lang verleden tijd. De mannen komen nu met trekkers aan de start waar veel aan is gesleuteld. Nieuwe onderdelen geven de motor meer power. “Het is een zeer dure sport”, laat een kenner weten, “je moet goede sponsors of veel geld in de knip hebben. Voor sommige trekkers in de standaardklasse is er vaak al voor 45.000 euro aan gesleuteld. Dan praat ik nog niet over de sportklasse. Ze hebben me verteld dat het tonnen kost. Deze zware mannen doen hier mee aan NK wedstrijden en ook in het buitenland.”

Ongeveer honderd trekkerchauffeurs deden mee in tien klassen van ‘gewone’ standaard tot de superzware sportklasse. Vooral Bert Bronsing uit Raalte en Derk Willems uit Voorst oogstten veel bewondering van het publiek door als een speer met hun supermachines op de finish af te gaan. Het is dan wel een mannensport, maar toch waagden enkele vrouwen zich achter het stuur. Fenny Bosman uit Apeldoorn bracht met tot ruim 87 meter. Volgens Henk Elskamp, die met een zijn commentaar in het smeuïg dialect de wedstrijden een aardig sausje geeft, was het resultaat beslist niet slecht.

Voor de rijders aan de start verschenen werden de machines en man (vrouw) eerst gewogen. Extra gewichten waren soms nodig om in een bepaalde klasse te mogen starten.
De trekkerchauffeurs zaten soms met verbeten gezichten hoog in hun cabine. Vol verwachting of de machine de finish (Full pull) zou halen. Doet de machine dat wat na honderden uren sleutelen verwacht wordt? De teleurstelling is dan ook groot als de machine halverwege blijft steken. Rijder Wilfred de Groot uit Oosterhuizen was wel een beetje tevreden over zijn gereden afstanden: “Het probleem voor beginners in deze sport is dat we niet kunnen oefenen met trekker en slepwagen. De trekker moet puik in orde zijn, maar ook de techniek van rijden. In welke versnelling, een snelle of zachte start? Misschien kan ik nog een keertje rijden aan het eind van de middag”. Hij heeft het afgelopen jaar er weer veel aan gesleuteld en zelfs nog een tweede trekker aangeschaft. Hij is helemaal bezeten van deze hobby die hem veel geld kost. Maar dat heeft hij er graag voor over.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.