Home / Bronkhorst / Bouw Elzenbos gaat door ondanks Raad van State

Bouw Elzenbos gaat door ondanks Raad van State

BRUMMEN – De Raad van State heeft het vrijstellingsbesluit voor de bouw van nieuwbouwwijk Elzenbos vernietigd. Dit houdt echter niet in dat de woningbouw wordt afgelast. Inmiddels is het bestemmingsplan gewijzigd.

De grond waarop Elzenbos moet komen, had op het moment dat de plannen werden gesmeed een agrarische bestemming. Om toch met de nieuwbouwwijk aan de slag te kunnen, heeft de gemeente Brummen daarop een vrijstellingsprocedure in gang gezet. Een aantal omwonenden heeft echter uitgezocht dat hiervoor geen juiste aanvraag is ingediend. De gemeente was van mening dat de getekende samenwerkingsovereenkomst voldoende zou zijn. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het vrijstellingsbesluit echter vernietigd, deze is daarom niet meer rechtsgeldig.
Dit heeft echter geen gevolgen voor de uitvoering van de bouwplannen. Naast de vrijstellingsprocedure was al een bestemmingsplanprocedure opgestart. Het bestemmingsplan voor de hele Elzenbos is in mei door de gemeenteraad vastgesteld. Binnen de kaders van dit plan is het mogelijk de woningbouwplannen uit te voeren zoals dat kon onder de vernietigde vrijstelling. Omdat het bestemmingsplan het nieuwe toetsingskader wordt, heeft de vernietiging dus geen praktische effecten.
Afgelopen jaar zijn er diverse bouwvergunningen binnen het plangebied verleend. Deze vergunningen zijn inmiddels onherroepelijk, daar verandert het vernietigen van het vrijstellingsbesluit niets aan. Bouwactiviteiten die hun grondslag vinden in deze onherroepelijke bouwvergunningen, gaan daarom gewoon door.
De groep omwonenden, die de stap zette naar de Raad van State, heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen het vernietigingsbesluit.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.