Rhedense graanakkers volop in bloei

Voor het beheer van de akkers werkt Natuurmonumenten samen met biologische boerderij ‘De Wolfskuil’ in De Steeg. In het Nationaal Park Veluwezoom wordt ongeveer dertig hectare akker op natuur- en milieuvriendelijke wijze beheerd. Voor bemesting wordt alleen vaste mest van biologische oorsprong gebruikt, chemische bestrijdingsmiddelen worden niet toegepast. Van de graansoorten is de winterrogge de meest voorkomende en vlak bij het bezoekerscentrum wordt op enkele proefvelden Sint Jansrogge – een vergeten oud graangewas – verbouwd. De akkers bevatten belangrijke natuurwaarden, want het zijn belangrijke groeiplaatsen voor zeldzame akkerkruiden, zoals glad biggenkruid, akkerandoorn en akkerleeuwenbek. Deze planten staan op de Rode Lijst van zeldzame en bedreigde plantensoorten. De akkers zijn niet alleen landschappelijk van belang, ze liggen ook op historische plekken. De Lappendeken was van oudsher kostgrond voor de Steegse bevoling en ontleent hieraan – vanwege de aaneenschakeling van akkers – dan ook zijn naam. Landgoed Heuven heeft oorspronkelijk een ‘boerenkarakter’, door de komst van twee boerderijen in de Middeleeuwen. – foto Natuurmonumenten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.