Home / Regio / Daling van het aantal overvallen zet door in 2010

Daling van het aantal overvallen zet door in 2010

REGIO – In de eerste zes maanden van 2010 is het aantal overvallen in de regio Gelderland-Midden flink gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Werden vorig jaar van januari t/m juni 70 overvallen gepleegd, dit jaar zijn dat er 42. Hiervoor werden 18 verdachten aangehouden. Zeven overvallen werden hiermee tot dusver opgelost.

Vooral in de maanden januari en februari waren er aanzienlijk minder overvallen dan een jaar ervoor. De meeste overvallen werden gepleegd in het district Arnhem Veluwezoom (23). In district West-Veluwe Vallei en district Rivierenland werden respectievelijk 8 en 11 overvallen gepleegd in de eerste zes maanden van 2010. In de eerste zes maanden van 2010 werden 27 overvallen gepleegd op bedrijven, in dezelfde periode werden 15 woningen overvallen.

Preventie
De politie zet veel tijd en capaciteit in om deze overvallen aan te pakken. “Het oplossen van overvallen in onze regio heeft een zeer hoge prioriteit,” aldus Ton Lith, plaatsvervangend korpschef. “Het heeft een enorme impact op slachtoffers wanneer je wordt overvallen. Daarbij maakt het niet uit of je een ondernemer bent of een burger, je wordt als mens aangevallen. Daarom hebben we als politie maximale aandacht hiervoor.” De politie heeft tips die wellicht kunnen helpen een overval te voorkomen of de kans hierop te verkleinen.

Een aantal tips waardoor de kans op een overval wordt verkleind:
• Doe niet zonder nadenken de voordeur open. Controleer altijd vooraf wie er voor de deur staat.
• Maak na een bepaalde tijd de voordeur niet meer open als er aangebeld wordt.
• Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, voordat u de persoon binnenlaat.
• Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Als men de portemonnee haalt, kan de deur even het best dicht gedaan worden. Een collectant is overigens verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
• Als onbekenden “in nood” aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen maar bel zelf het alarmnummer.
• Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
• Daders zijn altijd op contant geld uit. Zorg dat er geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis!
• Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.
• Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op.
• Wees voorzichtig met contacten die u legt via internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keren buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.
• Een videofoon is een handig hulpmiddel. Sommige videofoons kunnen ook (automatisch) een foto maken van de persoon die bij u aan de voordeur heeft aangebeld.

Mocht u toch slachtoffer worden van een overval, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken / het signalement van de dader(s) goed in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.