Home / De Steeg / Rheden zet jongeren in als voorlichters leeftijdgenoten

Rheden zet jongeren in als voorlichters leeftijdgenoten

DE STEEG – Elf jongeren uit de gemeente Rheden gaan na de zomer langs scholen en verenigingen om hun leeftijdsgenoten voor te lichten over onder meer alcohol en drugs.

De gemeente Rheden heeft aansluiting gezocht bij een project van vakbond CNV. ¨We vinden het belangrijk dat jongeren meedenken over hun eigen ontwikkeling en dit project draagt hier aan bij¨, zegt wethouder Tjebbe Vugts, die jeugdbeleid in zijn portefeuille heeft. De elf jongeren volgden onlangs drie trainingen, waarin ze onder meer een les presentatietechnieken kregen voorgeschoteld. De inhoud van hun presentaties gaan ze de komende weken zelf opstellen. Is de presentatie klaar, dan zal deze eerst worden gecontroleerd. Vervolgens kiezen de jonge voorlichters zelf waar zij hun presentatie gaan geven. Dit kan in een school zijn, maar ook in een jongerencentrum of bij een sportclub. De voorlichtingen gaan over alcohol en drugs en over het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Dieren. De twee thema´s zijn door de jongeren zelf naar voren gebracht. ¨Veel jongeren weten helemaal niet welke instanties er voor hen zijn¨, motiveert Zeynep Tulum, één van de elf nieuwe voorlichters, de keuze van de jongeren om het CJG in de spotlights te zetten. ¨Er is tegenwoordig een wirwar van instanties¨, zegt ze. Bij het vorig jaar geopende CJG kunnen jongeren en hun ouders terecht met vragen.

Het is de bedoeling dat de voorlichting door jongeren een blijvend karakter in de gemeente krijgt. Rheden hoopt dat de voorlichtingen voor een sneeuwbaleffect zorgen. ¨Hopelijk zorgen de jongeren via hun voorlichting zelf weer voor opvolgers¨, zegt beleidsmedewerkster Natascha Nijenhuis van de gemeente Rheden. De gemeente wil dat de elf voorlichters ieder twintig jongeren bereiken met hun presentatie. Nijenhuis: ¨Als jongeren elkaar voorlichting geven, komt de boodschap nu eenmaal beter aan dan wanneer een volwassene dit doet.¨ Bovendien kunnen de jonge voorlichters straks een waardevolle ervaring op hun cv bijschrijven. ¨We hebben tijdens de trainingen bijvoorbeeld geleerd op onze houding en intonatie te letten¨, blikt de 20-jarige Kamal Posthuma terug.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.