Per historische autobus langs historische attracties

BEEKBERGEN / LOENEN – De Veluwe-Bus-Boemel is een nieuw initiatief van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Reizigers stappen over van de trein in een schitterende ouderwetse bus, waarvan de drietonige claxon al van verre te horen is, en laten zich langs de toeristische attracties rijden in Beekbergen en Loenen.

“Een rit van Apeldoorn naar Dieren met de trein duurt ongeveer drie uur. Dat duurt te lang”, legt VSM-directeur Thijs Geurts het idee uit. “Mensen willen afwisseling onderweg. Er liggen genoeg toeristische attracties in de omgeving van de spoorbaan, maar net te ver weg om te voet te kunnen bereiken.” Er werd contact gelegd met de Stichting Veteraan Autobussen (SVA), een club die wel iets wegheeft van de VSM. “Wij restaureren en rijden oude autobussen en doen dat als stichting met allemaal vrijwilligers”, aldus Cees van de Wetering van de SVA. “We rijden wel vaker hier in de buurt, hebben ook een standplaats in Lieren. Het inzetten van onze bussen is een mooie manier om toeristen naar de historisch interessante plaatsen te brengen.”

Historisch erfgoed
Samen met onder andere de Dorpsraden in Beekbergen en Loenen hebben de heren een ‘toeristisch rondje’ opgezet, dat begint op het station in Beekbergen en eindigt in Loenen, waar men weer op de trein kan stappen. “We ontsluiten het historisch erfgoed, dat voor veel bezoekers aan de regio verborgen blijft”, aldus Geurts. “Het spoor ligt waar het ligt en de plekken die de moeite waard zijn, liggen net te ver weg. Met de Veluwe-Bus-Boemel slaan we een brug.” Mensen die met de bus reizen, kunnen zelf bepalen waar ze uitstappen en welke onderdelen ze gaan bekijken. Al met al ben je dan een hele dag onder de pannen. Dat is leuk voor de bezoekers, maar ook voor de mensen die de cultuurhistorie hier in de buurt in stand houden. De VSM krijgt jaarlijks 80.000 bezoekers. Het zou leuk zijn als we er een paar daarvan de omgeving in kunnen sturen.” De ritten die deze zomer worden gereden zijn bedoeld als pilot, om de belangstelling te peilen. Zowel de VSM als de SVA wil van de Veluwe-Bus-Boemel graag een vaste route maken. Een kaartje voor trein en bus kost 9 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Verschillende attracties onderweg hebben ook een entree van 1 of 2 euro.

Bushaltes
De autobus van de Veluwe-Bus-Boemel stopt op verschillende locaties in Beekbergen en Loenen. Reizigers hebben dan de mogelijkheid uit te stappen en één of twee plekken te bezoeken. Vier keer per dag komt de bus langs. Zo kan men dus anderhalf uur later weer opstappen en verder rijden. Reizigers kunnen uitstappen in de kernen Beekbergen of Loenen. Daarnaast is er een bushalte bij de Loenense waterval, waar men een wandeling kan maken of door kan lopen naar Open Erf de Groote Modderkolk. Hier is gelegenheid om de boerderij te bekijken of een bezoek te brengen aan het theehuis. De Ruitersmolen in Beekbergen is zeer de moeite waard. De molenaar is aanwezig om alles uit te leggen over deze korenmolen, die nog steeds in bedrijf is. Hij begeleidt zijn bezoekers vervolgens naar de Tullekensmolen even verderop, die momenteel gerestaureerd wordt, en daarna naar het Hooge Land. Ook papierfabriek de Middelste Molen in Loenen is interessant. Hier wordt al sinds 1622 papier geproduceerd. Ook nu nog wordt met louter stoom- en waterkracht op authentieke wijze papier gemaakt. Natuurlijk zijn er ook bushaltes bij de VSM-stations in Loenen en Beekbergen, waar reizigers weer verder of terug kunnen reizen met de stoomtrein. Op het station in Beekbergen is tevens het stoomdepot te bezoeken, waar een grote collectie materieel, het oude stationskantoor, de werkplaats en dergelijke te zien zijn.
De Veluwe-Bus-Boemel rijdt op woensdagen 21 en 28 juli en 4, 11 en 18 augustus. Ook op donderdagen 4, 11 en 18 augustus kan het publiek de bus pakken. Op www.stoomtrein.org staat een volledige dienstregeling van stoomtreinen, bussen en de Veluwe-IJssel-Boemel: een rondje waarin een boottocht over de IJssel is inbegrepen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.