Veerpont Olburgen – Dieren blijft varen

OLBURGEN / DIEREN – Zowel de gemeente Rheden als de gemeente Bronckhorst vinden de veerpont, die de oversteek over de IJssel tussen Olburgen en Dieren mogelijk maakt, van groot belang voor de omgeving.

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst geeft aan dat de veerpont onmisbaar is voor de leefbaarheid van, niet alleen Olburgen, maar de hele omgeving. “Schoolgaande kinderen maken dagelijks gebruik van de pont en in toeristisch opzicht draagt de pont ook veel toe aan Olburgen”.
“De veerpont ‘Steeds Voorwaarts’ komt uit het jaar 1949 en is op korte termijn wel aan vervanging toe. Zolang de pont door de keuring komt, is er niets aan de hand”, geeft één van de ponteigenaren aan. “Ik en mijn zwager blijven doorgaan, maar wij zijn inmiddels ook al in de vijftig en in deze staat is de veerpont niet te verkopen”.
Er is dus binnen afzienbare tijd een nieuwe veerpont nodig, maar wie gaat dat betalen? Pontbeheerder: “Wij zijn al vier jaar aan het onderhandelen met de gemeenten over een nieuwe pont. Ik wil alleen maar de garantie dat ik mijn investering terug krijg”. De gemeente Rheden laat in een reactie weten dat de onderhandelingen geen maanden meer gaan duren.
De veerpont heeft een jaarlijks exploitatietekort en door de aanschaf van een nieuwe toekomstige pont zal het exploitatietekort alleen maar stijgen. Het bedrag wordt volgens een vaste formule verdeeld tussen het Verenfonds (provincie Gelderland) en de gemeenten Bronckhorst en Rheden. Het Verenfonds betaalt 80 procent en beide gemeenten tien procent. Dat komt op dit moment neer op een bedrag van 115.000 euro per jaar per gemeente. Komende week zijn er weer gespreken tussen de gemeenten en de ponteigenaren. Deze gesprekken gaan over de uitbreiding van de garantstelling door de gemeenten Rheden en Bronckhorst en over de financiële bijdragen. Alle partijen willen in ieder geval dat de pont blijft varen. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.