Beekbergerwoud populair bij vogels

BEEKBERGEN – In het Beekbergerwoud zijn dit jaar drie nieuwe vogelsoorten aangetroffen. De nieuwkomers behoren volgens terreineigenaar Natuurmonumenten tot de zeldzame vogels.

 

Natuurmonumenten noemt de blauwborst de mooiste van de nieuwkomers. Deze vogel leeft in moerasgebieden en rietlanden met verspreid staande wilgenstruiken. De soort is volgens Natuurmonumenten waarschijnlijk meer dan honderd jaar weggeweest in het gebied. De blauwborst is één van de vogelsoorten die in Nederland weer toeneemt door natuurontwikkeling in natte gebieden. De andere nieuwe bezoeker van het Beekbergerwoud is de grauwe klauwier. Deze vogel is te herkennen aan een zwart ‘boevenmasker’. De grauwe klauwier leeft onder andere van insecten, kleine zoogdieren en reptielen. De vogel prikt zijn prooi vaak op doorns en prikkeldraad. Grauwe klauwieren stellen zeer hoge eisen aan hun broedgebied. Om succesvol te kunnen broeden, moeten er gedurende het hele broedseizoen veel grote insecten als kevers en sprinkhanen aanwezig zijn. In het Beekbergerwoud is de grauwe klauwier niet tot broeden gekomen.

 

Ook de waterral is onlangs in het gebied gesignaleerd. De waterral heeft een voorkeur voor moerassen met beschutte rietkragen, kleine open wateren en wilgen- en elzenbroekbossen. Natuurmonumenten heeft goede hoop dat de vogel in de toekomst in het Beekbergerwoud zal gaan broeden. Andere in het Beekbergerwoud waargenomen vogels waren de sprinkhaanzanger, bosrietzanger, dodaar, roodborsttapuit, spotvogel, kleine karekiet en de rietgors. De wespendief en boomvalk lijken het Beekbergerwoud in 2010 een jaartje links te hebben laten liggen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.