Waterschap waarschuwt voor zwemmen in Oude IJssel

DOESBURG / KEPPEL – Afgelopen twee weken zijn er op verschillende plekken in Nederland vier jongeren overleden en verschillende recreanten gewond geraakt bij het zwemmen in open water. De risico’s op ongevallen bij ongecontroleerde open wateren zijn aanzienlijk groter dan bij waterpret in zwembaden en recreatieplassen waar toezicht wordt gehouden en die zijn gecontroleerd.

Waterschap Rijn en IJssel adviseert daarom alleen te zwemmen in gecontroleerde en veilig bevonden wateren. Op de websites van de provincies staan overzichten van deze gecontroleerde wateren. Door de aanhoudende warmte en droogte worden de zwemwateren extra goed in de gaten gehouden. Zwemmen in zwemwateren blijft altijd op eigen risico.

Zwemmen in oppervlaktewater kent verschillende risico’s. Zo ontstaan bij sluizen tijdens het schutten draaikolken die een zwemmer naar beneden kunnen trekken. Het water is niet overal even diep en duiken in ondiep water kan gevaarlijk letsel opleveren. Op de bodem liggen soms scherpe voorwerpen die door het soms troebele water niet zichtbaar zijn. Op de Oude IJssel varen schepen die vaak sneller varen dan men denkt. Bovendien kunnen zwemmers door de zuigende werking worden meegetrokken.

Ook het springen van bruggen brengt grote risico’s met zich mee. Niet alleen het springen in het water is gevaarlijk, ook op de bruggen kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Brugspringers begeven zich onnodig op de rijbaan en dit veroorzaakt gevaarlijke verkeerssituaties.

Verbod op zwemmen in Oude IJssel
Zwemmen in de Oude IJssel tussen sluis Doesburg en de stuw Ulft in bij wet verboden. Wie het toch doet, is dus in overtreding en loopt kans op een boete van 90,- euro.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.