Home / Spankeren / Ballonfiësta bezet Spankerens luchtruim op 14 augustus

Ballonfiësta bezet Spankerens luchtruim op 14 augustus

SPANKEREN – Voor de vierde keer organiseert Edwin Bos van Herberg de Luchte in Spankeren een groot feest waarbij luchtballonnen centraal staan. Onder de titel Ballonfiësta wordt zaterdag 14 augustus het Spankerens luchtruim bezet door niet alleen luchtballonnen, maar ook modelvliegtuigen en paramotors.

Het feest vindt plaats op de parkeerplaats van de Luchte en de tegenovergelegen weilanden. Er komen verkeersregelaars en stoplichten op de Zutphensestraatweg, zodat bezoekers veilig kunnen oversteken. Het loont om tijdig een mooi plekje te zoeken op de dijk, want het lijkt wel of het iedere keer drukker wordt.
Vanaf een uur of vier kiezen diverse modelvliegtuigen het luchtruim. Daar zitten flinke toestellen van ruim een meter bij, die het publiek verbazen met salto’s en loopings. “De Nederlands Kampioenen zitten bij de demonstratiegroep”, vertelt Edwin Bos. “Zij zijn de beste in hun sport en geven een fantastische show weg.”
Na de modelvliegers is het de beurt aan de paramotors. “Dit zijn een soort schermvliegers met kleine motortjes. Denk aan driewielertjes met een scherm”, aldus Bos. Het is mogelijk een tandemdemonstratievlucht te maken met zo’n paramotor. Belangstellenden kunnen zich hiervoor op de dag zelf aanmelden op het feestterrein. “De kosten zijn nog niet bekend, maar zijn zeer laag. De vliegers vinden het vooral leuk om iemand mee te kunnen nemen. De paramotors vliegen tot ongeveer half elf, de hele avond door dus.”
Afhankelijk van het weer gaan de luchtballonnen vanaf half zes de lucht in. Er komen er twaalf tot vijftien naar Spankeren, waaronder een aantal in een heel bijzondere vorm. “Er komen sowieso een groot Liptonice-blikje, een Robijn-ballon, een Unoxmuts, een Triviantspel en wellicht nog andere aparte vormen.” Of deze ook de lucht ingaan, hangt af van het weer, maar ze worden sowieso opgeblazen en zijn dus in vol ornaat te bewonderen. Zo’n negen ballonnen zijn bestemd voor eenieder die eens een ballonvlucht wil maken. Aanmelden hiervoor kan bij Herberg de Luchte en de kosten bedragen 165 euro. “Voor dat bedrag ben je dik drie uur onder de pannen”, legt Bos uit. “Je helpt mee met uitvouwen van de ballon, vliegt minimaal een uur, je krijgt een luchtdoop met champagne en wordt in de adel verheven tot baron of barones omdat je een stukje luchtruim claimt, je krijgt daar een certificaat van en wordt weer teruggebracht naar Spankeren.” Mensen die zich in een groepje aanmelden, doen er verstandig aan dit snel te doen. Bos heeft een aantal ballons voor bijvoorbeeld vier of vijf personen waar een groepje dan samen in kan. Overigens maken bezoekers ook kans op een ballonvaart door middel van een loterij. Mochten de ballonnen door te harde wind onverhoopt niet de lucht in kunnen, dan is er op zondag een tweede kans.
Op het parkeerterrein van De Luchte wordt het daarnaast een gezellige boel. Er komt een minikermis met vliegtuigjes voor de kleintjes, lucky cranes, een oliebollenkraam en ga zo maar door. De Westendorf On Tour Show komt de muziek verzorgen. Deze show wordt gesponsord door Radio NL en TV Oranje, Flügel en tijdschrift Party en er worden veel cadeautjes weggegeven aan het publiek. Ook maakt men kans op een reis naar Westendorf. Top-DJ’s Booth en Gerry’s Inn praten het programma aan elkaar. Ook zijn er optredens van Stefan Storm, Samantha Steenwijk en Ray Raymonds.
Kortom, er is echt van alles te doen, deze 14e augustus, op het terrein van Herberg de Luchte. De hele familie kan genieten van een schitterend programma. Parkeren kan op het terrein van de Gelderse Toren, fietsen kunnen op eigen terrein van de Luchte worden neergezet. De entree tot het evenement is uiteraard gratis.
 

Lees ook

Samen denken over kanaalzone

SPANKEREN – Paul Keulen, stagiair van GWW Ingenieurs in Dieren, doet onderzoek naar participatie van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.