Home / Loenen / Vroege darrenslag bij imker

Vroege darrenslag bij imker

LOENEN – Jan en Janneke Tabor kijken met veel aandacht naar de darren die door de werkbijen naar buiten zijn gewerkt. Het is het begin van de jaarlijkse darrenslag. De mannetjesbijen hebben hun taak volbracht en worden door de werkbijen ‘de nek omgedraaid’ en buiten de bijenkast gebracht. Het was hier een compleet slagveld. Het is volgens de imkers wel een beetje aan de vroege kant. De bezoekers aan de open dag van de bijenhouders waren hier getuige van. Zij hoorden boeiende verhalen over het houden van bijen.

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) verzocht zaterdag de afdelingen om bij enkele leden open huis te houden. Ook enkele leden van de bijenhoudersvereniging Eensgezindheid uit Eerbeek gaven gehoor aan deze oproep. In Loenen konden belangstellenden terecht bij Jan en Janneke Tabor aan de Boterweg en in Eerbeek bij Ton Fleur aan het Wedinkerf. Imker Harrie Leeflang was present bij de bijenkasten op de kinderboerderij Kieboe aan de Handelstraat.

Jan en Janneke Tabor hebben achter hun woning naast het stukje grond waar biologische groente wordt gekweekt een schuurtje waar zij hun gezamenlijke hobby uitoefenen. Beiden vinden het een boeiende bezigheid waar ze dagelijks mee bezig zijn. Het is zaak om het bijenleven goed in de gaten te houden. Wanneer gaan zijn zwermen? Tijdig moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de bijen wegtrekken.
Janneke Tabor – van Oorspronk is afkomstig uit een familie die al generaties bezig zijn met de imkerij. Verschillende leden van de familie waren en zijn er nog mee bezig. Zo’n twaalf jaar is zij er nu mee bezig en is ook actief als penningmeester voor de club.

Jan en Janneke gaan met de bijen ook naar de fruittelers en de heide. Tabor wijst op het belang van de bevruchting van de bijen in de boomgaarden. Volgens hem weten de kwekers dit ook wel om mooie vruchten te krijgen. Goede volken zijn de telers veel waard.
Tabor vindt het jammer dat het ledenbestand van de bijenvereniging vergrijst. Dit is ook zo bij de Eerbeekse vereniging. Jongeren hebben weinig interesse voor de imkerij. Toch hoopt Tabor dat de bijenhouderij een opleving krijgt. De natuur kan niet zonder bijen.

Bij de foto:
Jan en Janneke Tabor kijken naar de dode darren – foto Martien Kobussen 

 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.