Verkleedpartij GroenLinks valt niet bij iedereen in de smaak

DE STEEG – De Rhedense fractie van GroenLinks zorgde vorige week tijdens de jaarlijkse Algemene Beschouwingen voor hilariteit in de raadszaal. Een striptease-act zorgde voor lachende gezichten, maar ook voor kritische blikken.

Terwijl fractievoorzitter Janet Duursma in haar speech de naderende bezuinigingen naar voren brengt, spoeden raadsleden Constans Pos en Dirk Reusink zich naar de middencirkel van de raadszaal. Opzwepende muziek zwelt aan en beide heren ontdoen zich als bedreven stripteasedanseressen van hun nette kloffie. Niet veel later staat het duo in een oranje jurkje van een bekend biermerk met als extra aankleding een pruik en vuvuzela. Doel van dit alles? De twee zamelen op ludieke wijze briefjes met bezuinigingsvoorstellen van mede-raadsleden in. Een enkel serieus gezicht in de raadszaal verraadt dat de GroenLinks-act niet bij iedereen in de smaak valt.

Was het optreden verkeerd geplande onderbroekenlol of een aangenaam intermezzo van een lange raadsvergadering? Raadslid Ada Spaargaren van D66 neigde naar het eerste, want zij plaatste tijdens de vergadering openlijk vraagtekens bij het optreden. “Ik had het gevoel alsof ik lid was geworden van een carnavalsvereniging”, verklaarde zij. “Doet zo’n optreden wel recht aan een serieus onderwerp als de bezuinigingen?” Ze reikte een groene bril uit aan de drie raadsleden van GroenLinks “om de beschouwingen voortaan in het juiste licht te kunnen zien.” “Wat u zojuist zei, is mij uit het hart gegrepen”, reageerde burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad Petra van Wingerden op de woorden van Spaargaren. “Hoewel ik zeker weet dat GroenLinks niet wilde kwetsen”, voegde ze er nog wel aan toe. Raadslid Pos, inmiddels weer in normale kledij, verklaarde dat het optreden inderdaad over de top was. “Maar het is onze traditie om elk jaar iets aardigs te doen tijdens de Algemene Beschouwingen. Excuses aan diegenen die zich onbehaaglijk hebben gevoeld.”

Ook de fracties van de PvdA en de ChristenUnie voegden vorige week een luchtige toon aan hun politieke redevoering toe. Henk van Valburg sprak in zijn speech over het ‘Hansaplast-college’ van de gemeente Rheden. Het college doet volgens hem in financieel opzicht aan symptoombestrijding. “Brandjes blussen en pleisters plakken, dat is de werkwijze van dit Hansaplast-college”, sprak hij, waarna hij iedere wethouder een doos van de bekende pleisters overhandigde. De ChristenUnie pakte uit met een opblaasbare walrus. Het gevaarte was de hoofdprijs van de door fractievoorzitter Hendri Witteveen georganiseerde verkiezing van het ‘meest aanstormende raadslid’. Krista den Hertog van D66 kreeg hiervoor de meeste stemmen van haar raadsgenoten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.