Home / De Steeg / Gemeente Rheden start megaklus rond bezuinigingen

Gemeente Rheden start megaklus rond bezuinigingen

DE STEEG – De gemeente Rheden gaat de komende maanden al haar taken kritisch onder de loep nemen. Wethouder van financiën Ronald Haverkamp presenteerde vorige week een plan van aanpak.

Dat het een zware operatie zal worden, is voor Haverkamp wel duidelijk. ¨Ik moet er ´s nachts nog wel eens over nadenken¨, geeft de wethouder toe. ¨Deze klus gaat ons zeker een paar duizend werkuren kosten.¨ Haverkamp sluit niet uit dat andere werkzaamheden op de lange baan worden geschoven. Hij verwacht dat het Rijk in de toekomst jaarlijks vier tot zes miljoen euro minder aan Rheden zal verstrekken. De gemeente wil deze fikse bezuiniging opvangen door taken te schrappen. Hiervoor moet in beeld komen welke wettelijke en niet-wettelijke taken de gemeente uitvoert. Van de taken die niet van hogerhand worden opgelegd, wil Rheden een deel schrappen. Haverkamp: ¨Gemiddeld bestaat een derde van alle taken bij een gemeente uit niet-wettelijke taken.¨ Als voorbeeld noemt de wethouder projecten op het gebied van kunst, cultuur, sport en duurzaamheid. Volgens Haverkamp zijn pijnlijke beslissingen onontkoombaar. ¨Met creatieve boekhoudkundige oplossingen is misschien zes tot zeven ton te besparen, maar dan houdt het ook echt op.¨

Elf verschillende werkgroepen, bestaande uit Rhedense ambtenaren, gaan dit najaar een inventarisatie en beoordeling maken van alle gemeentelijke taken. Drie andere werkgroepen zullen de voorstellen toetsen. Rond de jaarwisseling zal het college over het bezuinigingsplan stemmen en wordt dit openbaar gemaakt. In de eerste helft van 2011 zal de Rhedense politiek de bezuinigingsplannen bespreken met burgers, instellingen en verenigingen. De raad zou dan bijvoorbeeld hoorzittingen met burgers kunnen houden, oppert het college. Uiteindelijk verwerkt het college de bezuinigingen in een kadernota voor 2012, die de gemeenteraad vervolgens moet goedkeuren. De rol van de burgers en de raadsleden in het proces leidde vorige week echter tot discussie in de gemeenteraad. De SP, GroenLinks en de PvdA vinden dat de bevolking en de raad te laat mogen meedenken over de bezuinigingen. De SP-fractie kondigde al aan na het zomerreces wellicht met een motie te komen.
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.