Mindering woningbouwplannen regio Achterhoek

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst heeft, samen met de andere Achterhoekse gemeenten, besloten het aantal nieuw te bouwen woningen terug te brengen. De vraag blijkt namelijk lang niet zo groot als het geplande aanbod.

Momenteel hebben de gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Aalten, Winterswijk en Doetinchem samen 14.000 woningen opgenomen in hun verschillende woningbouwprogramma’s voor de komende tien jaar. Uit prognoses van een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de Regio Achterhoek en de provincie blijkt dat er slechts vraag zal zijn naar 5900 woningen.
De Achterhoekse gemeenten werken samen met de provincie en woningcorporaties aan een regionale woonvisie. In deze visie wordt het aantal regionale woningbouwplannen dus teruggebracht. In Nederland worden de gevolgen van de vergrijzing steeds duidelijker. Dat dit leidt tot krimp staat vast. Ook de Achterhoek krijgt hiermee te maken. Om goed voorbereid te zijn op de gevolgen van deze krimp is het noodzakelijk actie te ondernemen. Op het gebied van woningbouw doen de gemeenten dat nu met deze visie. Ze zien het belang in van het maken van dezelfde afspraken, die verplichtend zijn voor iedereen. Iedere gemeente gaat op korte termijn inventariseren op welke wijze de woningbouwproductie moet worden aangepast. Welke projecten krijgen de voorkeur, welke kunnen nu al worden geparkeerd en wat zijn de financiële, organisatorische en maatschappelijke consequenties. De afspraken moeten bijdragen aan een sterke regio en passen bij de vraag en het aanbod per gemeente. In principe worden geen nieuwe verzoeken voor woningbouwontwikkeling, die leiden tot extra woningen, meer in behandeling genomen. Niets doen leidt tot leegstand, verpaupering en vergaande waardedaling van vastgoed. Met deze visie willen de gemeenten dat tegengaan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.