De (on)zin van natuurbeleid: wat is natuur en wat is cultuur?

BRUMMEN – De Amerikaanse milieu-ethicus Phil Cafaro kwam onlangs voor een natuurexcursie naar de gemeente Brummen. Samen met wetenschappers en filosofen, maar ook met lokale bestuurders, bewoners en IVN-vrijwilligers sprak hij over natuurbehoud op kleine schaal, zoals dat in Nederland gebeurt. Ook is er gediscussieerd over de vraag ‘wat is natuur en wat is cultuur?’

De excursie was een initiatief van IPV-wethouder Louke van Wensveen. “Ik ken Phil Cafaro van mijn tijd in Amerika en hoorde dat hij naar Nederland kwam. Hij komt zelf uit de Rocky Mountains en vroeg zich af wat we in Nederland aan natuurbeheer doen. Heeft het wel zin om onze postzegeltjes natuur te beschermen?”
De groep maakte een wandeling door het piepkleine natuurgebied Empese en Tondense Heide. “Het gebied wordt bedreigd door het grondwater laag te houden. Dit wordt gedaan om de omringende weilanden geschikt te maken voor begrazing door koeien. Is dit dan natuur of cultuur?” Interessante vragen, die volgens Van Wensveen een mooie discussie opleveren. “De heide wordt beschermd door vrijwilligers, die de jonge dennenboompjes uittrekken om te voorkomen dat deze hier gaan groeien. Dat onderhoud is ook cultuur, want de natuur wil blijkbaar daar dennen laten groeien. Waar houdt natuur op en begint cultuur? De grens is niet zwart-wit. Het beschermde gebied grenst aan weidelandschap, dat is een grens die de mens heeft getrokken. Maar weidevogels bijvoorbeeld, zijn ook natuur.”
Dit is natuurlijk een discussie zonder eind, maar wel één dit in Brummen met regelmaat moet worden gevoerd. Waar moet je ingrijpen in de natuur? En wat voor gevolgen heeft dat voor bijvoorbeeld agrariërs en industrie? “Phil Cafaro kwam sceptisch naar Brummen, maar was uiteindelijk wel van mening dat we de Empese en Tondense Heide moeten beschermen”, aldus Van Wensveen. “Er staat onder andere een heel klein vleesetend plantje, dat heel zeldzaam is. Hij vond dat het grondwaterpeil omhoog moet, maar begreep ook de problemen die dat gaf voor de boeren.” Van Wensveen hoopt met deze excursie een bijdrage te hebben geleverd aan de discussie in de gemeente Brummen. “De structuurvisie voor het hele buitengebied moet worden gemaakt, dit is een aanloop. We moeten mensen betrekken bij dat proces en hun visie vragen. Er is genoeg kennis aanwezig in de gemeente.”

Foto
Een groep belangstellenden vertrekt met milieu-ethicus Cafaro en Natuurmonumenten-beheerder Harald van den Akker de heide op – foto L. van Wensveen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.