Home / Regio / Nieuwe editie Ambt en Heerlijkheid is uit

Nieuwe editie Ambt en Heerlijkheid is uit

REGIO – Voor de leden verscheen hij al enkele weken geleden, maar de nieuwe editie van Ambt en Heerlijkheid, het kwartaalblad van de Oudheidkunmdige Kring Rheden-Rozendaal, ligt nu ook in de winkel. In deze 167ste editie onder meer het tweede deel over Avegoor in de Tweede Wereldoorlog. Hans Timmerman en John Striker doken in de bewogen geschiedenis van het Ellecomse landgoed, toen de SS er de scepter zwaaide.

Vanuit de Belangenvereniging Daalhuizen-Velp en de Wijkvereniging Daalhuizen-Oost, en in samenwerking met de Oudheidkundige Kring, coördineren Theo van der Hoeven en Anita Matser een werkgroepje dat de 20e eeuwse historie van dit gebied onderzoekt en vast gaat leggen. Dit keer een verhaal over de nu nog aanwezige stalhouderij van Van Middelkoop.

Hoewel er in de huidige situatie niet veel koepeltjes of schuilhutjes op de diverse uitzichtpunten op de zuidoostelijke Veluwezoom meer aanwezig zijn, was dat in het begin van de vorige eeuw beduidend anders. Veel uitzichtpunten of markante verhogingen in het natuurgebied ten westen van de Apeldoornseweg hadden op zijn minst een bankje en/of balustrade. In vele gevallen groeide zo’n uitzichtpunt uit tot een overdekte zitplaats of tot een echt gebouwtje zoals de Koepel van Viruly, Koepel de Kaap of de Valleikoepel. Walter de Wit schreef er een verhaal over.
Nelleke den Boer-Pinxter schreef een artikel over Alexander van Spaen zelf en Nettie Dekker en Elis Duringhof-Gerritsen vervolgen hun serie over de grote bouwmeesters van Ellecom. Na vader en zoon Gerrit Jan Rutgers, waarvan vader in Ellecom bouwt en zoon een groot architect wordt inAmsterdam, gaat het nu over de architect Jan Brink Evers en zijn zoon Henri Evers. Henri’s bekendste ontwerp is het stadhuis van Rotterdam, dat als één van de weinige gebouwen gespaard blijft bij het bombardement van Rotterdam in 1940.

De geïllustreerde Ambt en Heerlijkheid is voor 4,25 euro te koop bij Boekhandel Jansen & De Fleijter in Velp, Boekhandel Bruna in Velp, The Read Shop in Rheden en Boekhandel Bruna in Dieren.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.