Home / Doesburg / Verdriet verwerken gaat beter als je het samen doet

Verdriet verwerken gaat beter als je het samen doet

DOESBURG / RHEDEN / ROZENDAAL – Vanuit persoonlijke betrokkenheid en als medemens steunen Humanitas vrijwilligers van de werkgroep Steun bij Verliesverwerking mensen die na een verlies van een naaste, werk of gezondheid in een maatschappelijk isolement zijn geraakt.

Hennie Bastemeyer en Annie Gaay Schouwenaar zijn de coördinaten van deze werkgroep voor de Humanitas afdelingen Arnhem, Doesburg en Rheden en Rozendaal. Gaay Schouwenaar: “Trefwoorden voor Humanitas en de werkgroep zijn de ander laten, respect, autonomie, inspiratie en bezieling. Vrijwilligerswerk heb ik altijd gedaan en deze kenmerken spreken mij persoonlijk aan. Privé, maar ook in mijn werk als humanistisch raadsvrouw en maatschappelijk werkster heb ik onder andere mensen ondersteund in het bespreekbaar maken van de dood, maar ook stervend begeleid. “
Bastemeyer werkt daarnaast nog in het onderwijs en geeft communicatietrainingen aan mensen die rechtstreeks met palliatieve zorg, stervens- en rouwbegeleiding te maken hebben. “De vrijwilligers van de werkgroep Steun bij Verlies bieden ondersteuning aan mensen om de draad van hun dagelijkse bestaan weer op te pakken. Er zijn veel activiteiten binnen Humanitas rondom verlieservaringen door de dood, maar er zijn vele vormen van verlies. Mijn inziens is er een grote onderschatting van de rouwgevoelens die voortkomen door een scheiding. Ik heb zelf een scheiding meegemaakt na een huwelijk van 28 jaar. Dat heeft veel pijn en verdriet gedaan; het was een zware periode. Ook het verliezen van werk en de daarmee gekoppelde identiteit kan voor diepe rouw zorgen. Verlies hoort bij het leven, maar het is makkelijker om verlies samen met iemand te delen,” vertelt Bastemeyer.
Humanitas is een vereniging en een echte vrijwilligersorganisatie. Onder het motto Sterker dan je denkt helpen vrijwilligers mensen in hun omgeving die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben.
Heeft u interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan of heeft u behoefte aan een bezoek van een vrijwilliger, neem dan contact op met één van de coördinatoren. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via tel. 06-10811535.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.