SP wil cijfers externe inhuur van Rheden

DE STEEG – De Rhedense SP wil meer inzicht in de hoeveelheid geld die de gemeente Rheden aan externe inhuur uitgeeft. De partij diende hier vorige week tijdens een raadsvergadering een motie voor in, maar zag deze na onvoldoende steun van de andere raadsfracties in de prullenbak verdwijnen.

De SP wil voortaan in de jaarrekening zien welke gelden aan de inhuur van externe ambtenaren zijn besteed. De fractie kreeg de cijfers dit jaar nadat zij hierop had aangedrongen bij het college. “Externe ambtenaren vragen hoge vergoedingen”, lichtte raadslid Jorine Dirks de motie toe. “Wij zien liever dat de interne ambtenaren van de gemeente hun kennis en kunde vergroten.” In de motie schrijft de SP dat Rheden in 2009 ruim vier miljoen euro aan externe inhuur uitgaf en dat de kosten sinds 2005 fors zijn gestegen. De andere raadsfracties gaven aan dat zij niet op de door de SP gewenste cijfers zitten te wachten. “Als we door bezuinigingen het aantal ambtenaren moeten terugdringen, kan het juist handig zijn om personeel in te huren”, zei Janet Duursma van GroenLinks. “Als er binnen het budget wordt gebleven, is het ons om het even of er interne of externe ambtenaren worden ingezet”, stelde Krista den Hertog van D66. “Bovendien levert dit minder risico bij ziekte op.” Dirks liet hierop weten de externe inhuur niet te willen afschaffen. “Wij snappen dat enige inhuur van externen nuttig kan zijn, maar we willen hier wel graag informatie over zien.” Wethouder Ronald Haverkamp vroeg zich openlijk af wat de SP met de cijfers wil. “Het gaat erom dat we onze doelstellingen halen. Het is dan verder niet interessant of het budget naar interne of externe ambtenaren gaat.” Na stemming bleken alleen de Groep Pieper en de PvdA de motie van de SP te steunen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.