Home / Bronkhorst / Bomen gespaard bij afkoppeling Rhienderen

Bomen gespaard bij afkoppeling Rhienderen

BRUMMEN – Voor het afkoppelen van hemelwater van het riool op bedrijventerrein Rhiederen, heeft het college gekozen voor de duurste van twee varianten. Hiermee wordt een aantal oude bomen gespaard.

Rhienderen is een lastig gebied om regenwater af te koppelen. Er is veel dakoppervlak en weinig plaats om water in de bodem te laten wegzakken. Er is hier bij hevige regenval veel overlast. Het riool overstroomt en er is een overstort in de spoorsloot. Dit is echter vervuild water, dat dan in het oppervlaktewater terechtkomt. Om dit in de toekomst te voorkomen, moet een tweede riool worden aangelegd. Het gaat om de Mercuriusweg, Saturnusweg en Vulcanusweg. Afval- en regenwater worden via de twee riolen van elkaar gescheiden. Nog steeds is er een overstort in de spoorsloot, maar alleen van schoon water.
Voor dit nieuwe riool kunnen de leidingen worden aangelegd in de berm of onder de weg. Ondanks de hogere kosten van 67.000 euro en meer overlast voor aanwonenden, heeft het college ervoor gekozen het nieuwe riool aan te leggen onder de weg. Hiervoor moet dan het asfalt worden opgebroken, maar is het niet nodig enkele oude bomen om te hakken. “Het is een terrein met alleen maar industrie. Het beetje groen dat er staat, moeten we behouden”, verklaart wethouder Bart Elbers deze keuze. Het gaat om volwassen eiken en acacia’s die kunnen blijven staan. Er zullen wel andere bomen sneuvelen, maar de lindes aan de Mercuriusweg zijn nog jong en kunnen worden herplant.
De gemeente hoopt volgend voorjaar met de uitvoerende werkzaamheden te beginnen. Dit najaar vindt voornamelijk onderzoek plaats naar de huidige riolering. Deze is eind jaren zestig aangelegd en het is niet overal bekend waar de aansluitingen zitten bij particulieren.
 

Lees ook

Inschrijving woningbouw jongeren van start

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst start met een pilot Jongerenhuisvesting. De inschrijving hiervoor is inmiddels …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.